Es recuperen 40 nàiades de la bassa de la Farga d'Arbúcies

Els popularment coneguts com a musclos de riu fa nou anys que es van descobrir a Arbúcies quan es considerava una espècie extingida

Redacció
15 d'abril del 2017
Actualitzat a les 14:07h
Alguns dels exemplars de nàiada recuperats a Arbúcies
Alguns dels exemplars de nàiada recuperats a Arbúcies | AJA

Una nàiada de La Farga d'Arbúcies Foto: AJA


Amb motiu de les obres de manteniment i reparació de la bassa de la Farga d'Arbúcies, un espai emblemàtic del municipi, s'ha buidat per tal de dur a terme els treballs d'arranjament. Com que ja era conegut que en aquest espai hi vivien nàiades (una espècie anomenada Anodonta Cygnea), els Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya s'han desplaçat fins a Arbúcies per tal de procedir a l'extracció d'aquests mol·luscs i col·locar-los en un altre espai per evitar que pateixin cap maltractament durant les obres. De moment, se n'han trobat fins a 40 exemplars.

La descoberta de les nàiades es va produir ara fa 9 anys, quan l'Ajuntament feia les tasques de neteja i condicionament de la bassa. Així doncs, el 2008 es va localitzar aquesta espècie protegida de mol·lusc que es considerava extingit a la conca de la Tordera. L'espècia Anodonta Cygnea es tracta d'un mol·lusc bivalva de closca ovalada i coloració marró verdosa. Els arbuciencs, conegut el descobriment, van anomenar-los popularment musclos.

Com la resta de les nàiades, es tracta d'una espècie protegida a Catalunya. El gènere Anodonta es considerava extingit a la conca de la Tordera però al 2001 es va publicar l'existència d'una població al Pantà d'en Matllo, però en cap cas s'havien localitzat exemplars vius com els actuals de la bassa de la Farga d'Arbúcies.

Els treballs que s'hi estan realitzant responen a la necessitat d'arranjar el mur que va des de l'edifici de la Farga fins al Jardí dels Arboços per la pèrdua constant d'aigua. Unes obres que tindran un cost de 20.000 euros, segons que ha explicar el regidor d'Obres i Manteniment Urbà de l'Ajuntament d'arbúcies, Àngel Cabrero.
 

La Farga d'Arbúcies, hàbitat de les nàiades Foto: AJA


 

Arxivat a