MAPA Sant Celoni encara té quatre símbols franquistes visibles en edificis

Estan localitzats en els carrers Avinguda de la Pau, Ponent i Santa Fe

A Sant Celoni encara hi ha simbologia franquista en els edificis
A Sant Celoni encara hi ha simbologia franquista en els edificis | Acaba amb la Placa
22 de març del 2017
Actualitzat el 30 de març a les 18:30h

Al número 35 de l'Avinguda de la Pau el símbol del Sindicat Vertical de la dictadura franquista Foto: NBM


Sant Celoni és l'únic municipi del Baix Montseny que, 81 anys després de l'inici de la Guerra Civil i 42 de la mort del dictador Franco, actualment encara s'han detectat símbols franquistes en alguns dels seus edificis. Concretament a quatre situats en els pisos del sindicat, en els números 35 i 37 de l'Avinguda de la Pau (registrades com a plaques 3358 i 3359), en el carrer Ponent número 9, a l'antiga Cambra Agrària, (registrada com a placa 3357) i en el carrer Santa Fe número 46 (registrada com a placa 3356).

La simbologia dels edificis de l'Avinguda de la Pau és representada pel logotip del sindicat vertical franquista, al carrer Santa Fe és el símbol franquista del "Instituto Nacional de la Vivienda". On el jou i les fletxes (símbols de la Falange) ocupen un lloc ben visible i a la Cambra Agrària, tot i que s'ha repintat, encara es llegeix molt clarament "Hermandad Sindical de Labradores, organització creada per la dictadura franquista l'any 1940 a través de la Ley de Bases de la Organización Sindical.

Amb l'objectiu d'acabar amb tots aquests símbols el col·lectiu "Acaba amb la placa" ha encapçalat una iniciativa i en alguns ajuntaments com el de Barcelona, Lleida o Tarragona ja han endegat accions en forma de moció donant suport a la iniciativa i exigint que desapareguin les plaques franquistes, basant-se en la Llei de Memòria Històrica (52/2007 de 26 de desembre).
 

Hermandad Sindical de Labradores a la façana de l'antiga Cambra Agrària de Sant Celoni Foto: NBM

 

El jou i les flextes, simbologia falangista, al carrer Santa Fe de Sant Celoni Foto: NBM



Arxivat a