La Comissió de Salut del Parlament aprova les urgències de pediatria a l'Hospital de Sant Celoni

La proposta és que hi hagi servei de dilluns a divendres com ara des de les nou del matí fins les nou del vespre com ja s'està fent | Els cap de setmana i festius des de les 9 del matí fins les nou del vespre punt d'urgències amb la presència d'un pediatre i una infermera pediàtrica | També que cada dia de l'any hi hagi suport de videoconferència i valoració de pacients i proves d'imatge a distància des de les nou del vespre fins les nou del matí

02 de febrer del 2017
Actualitzat el 06 de febrer a les 16:16h
Concentració davant l'Ajuntament reclamant urgències de pediatria a l'Hospital de Sant Celoni
Concentració davant l'Ajuntament reclamant urgències de pediatria a l'Hospital de Sant Celoni | Jordi Purtí
Que l'Hospital de Sant Celoni disposi del servei d'urgències de pediatria ja és més a prop. Aquest migdia la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat de tots els Grups Parlamentaris la proposta de resolució impulsada pel PSC i signada també pels grups parlamentaris, C's, CSQP i PP, i el suport en la votació per Junts pel Si i la CUP de l'habilitació d'aquest servei.

En l'exposició de motius s'ha incidit en el fet que l'Hospìtal de Sant Celoni és el centre sanitari que dona servei a una vintena de municipis de les comarques del Vallès Oriental i la Selva --el que coneixem com Baix Montseny-- on hi ha una població infantil d'aproximadament 17.000 persones, i que demogràficament ha tingut una tendència de creixement en els darrers anys.

En la proposta també s'ha especificat que les famílies d'aquests municipis quan tenen una urgència mèdica a les nits o als caps de setmana, en estar els centres d'atenció primària tancats han de desplaçar-se a l'Hospital General de Granollers o bé de Girona. Com a dada s'ha destacat que el 12,4 per cent de les urgències ateses a l'Hospital de Granollers l'any 2015 són provinents d'aquesta àrea, moltes derivades pel propi Hospital de Sant Celoni que no disposa d'un servei especialitzat de pediatria.

En l'aprovació d'avui el Parlament de Catalunya insta al Govern a habilitar els recursos pressupostaris necessaris per tal que el Servei Català de la Salut concerti amb l'Hospital de Sant celoni la implantació del servei d'urgències pediàtriques dins la seva cartera de serveis.

Nova proposta d'implantació

Pel que ha pogut saber NacióBaixMontseny.info JxS ha presentat una nova proposta, que molt probablement és la que s'acabarà aplicant, que insta el Departament de Salut a garantir l'atenció pediàtrica urgent a la població de referència de l'Hospital de Sant Celoni potenciant el treball en xarxa entre l'Hospital de Sant Celoni i l'Hospital de Granollers, de referència en pediatria per: 1) Donar cobertura durant els caps de setmana i festius de 9 a 21h mitjançant la ubicació a les urgències de l'Hospital de Sant Celoni d'una antena d'atenció pediàtrica presencial de l'Hospital General de Granollers, formada per un pediatre i una infemera pediàtrica. 2) Disposar d'un suport telemàtic entre els hospitals de Sant Celoni i Granollers durant les nits de 21h a 9h, reforçant, si s'escau, el servei d'urgències de l'Hospital General de Granollers, que permeti la comunicació i consulta telemàtica entre professionals i la valoració del pacient i de les proves d'imatge a distància per a una millor assistència.

L'assistència de dilluns a divendres seguirà sent com ara de les nou del matí a les nou del vespre.
 

Al mateix temps, proposar també una millora en la informació a la ciutadania sobre els serveis disponibles.

L'aprovació no ha estat fàcil ja que en el seu dia JxS no va subscriure d'entrada la proposta perquè implica despesa que sense pressupostos no es podia assumir. Però en el debat de pressupostos i la feina del del grup parlamentari i el govern s'ha modificat la posició del grup. La defensa de la proposta per part de JxS en la comissió l'ha feta el diputat de Sant Celoni, Jordi Cuminal, tot i no ser de la comissió de Salut però, tot i així ha manifestat que "ho he seguit com a diputat territorial i he estat actiu en el debat intern".

En la sessió de dimecres de la Comissió d'Economia on es votaven les esmenes i el dictamen de la Llei de Pressupostos, els socialistes van presentar una esmena "El Govern, dins les disponibilitats pressupostàries de l'any 2017, ha de preveure la creació del servei d'urgència pediàtrica a l’Hospital de Sant Celoni (Vallès Oriental)." Que va ser aprovada amb els vots en contra de JxS, en conseqüència deixa de ser una esmena per formar part del dictamen que es votarà en el Ple. JxS, explica el diputat Jordi Terrades, podria votar-hi en contra però hauria de demanar votació separada.

Avui no s'han aprovat terminis d'implantació del servei ja que aquesta qüestió dependrà del Govern de la Generalitat.

El col·lectiu Mares del Baix Montseny ho celebra

Just avui dos de febrer fa un any que el Col·lectiu Mares del Baix Montseny van presentar al Síndic de Greuges la reivindicació de la implantació d'urgències pediàtriques a l'Hospital de Sant Celoni. Després han vingut manifestacions, aprovacions de suport en els plens de tots els ajuntaments del Baix Montseny, suport de grups parlamentaris i altres accions reivindicatives.

Però per aquest col·lectiu avui és un dia de satisafacció "Estem molt contentes. Just el dia en què celebrem el nostre primer aniversari la situació es comença a desencallar", han dit a NacióBaixMontseny.info. Expliquen que seguiran  batallant fins el final perquè no quedi només en una declaració d'intencions, però "de moment ens toca celebrar-ho", recalquen. Hi ho faran aquest divendres a dos quarts de sis de la tarda davant del safareig "on va començar tot avui fa un any", recorden.
 

Manifestació reclamant urgències de pediatria a l'Hospital de Sant Celoni l'abril passat. Foto: Jordi Purtí