Sant Celoni aprova una moció de la CUP per crear el bus escolar a la Soler de Vilardell

El servei ha d'entrar en vigor el curs 2017-2018 una vegada entri en funcionament el nou centre escoilar | La moció ha estat aprovada amb els vots favorables de l'oposició i l'abstenció del govern municipal | Per la CUP si no es garanteix el transport escolar municipal gratuït per a aquells sectors més vulnerables aquest centre es pot convertir en una escola exclusiva #L'equip de govern s'absté i demana fer un estudi perquè la decisió compromet i genera dubtes | L'Ampa defensa la diversitat existent com fins ara

Redacció
28 de novembre del 2016
Actualitzat el 02 de desembre a les 18:44h
Nova escola Soler de Vilardell en o construcció
Nova escola Soler de Vilardell en o construcció | Jordi Purtí
L'oposició en bloc de l'Ajuntament de Sant Celoni formada per CUP, PSC i ICV han aprofitat el govern en minoria de CiU i ERC per aprovar en el ple municipal una moció presentada per la CUP demanant que el consistori garanteixi el transport escolar municipal a l'escola Soler de Vilardell a causa de la ubicació del nou edifici, al costat de l'Institut Baix Montseny i que actualment s'està construïnt per entrar en funcionament el curs 2017-2018.

El regidor de la CUP Enric Saurí defensa la posició ja que "volem una escola de proximitat i una escola heterogènia. La ubicació de l'escola a la zona de l'institut ens dificulta, estructuralment, assolir aquests dos objectius". El regidor de la CUP tanmateix argumenta que "les famílies més humils necessiten escoles gratuïtes, d'una banda, i properes, de l'altra", per això des de la formació anticapitalista es tem que una escola al seu parer inaccessible per la seva nova ubicació "malgrat ser pública i gratuïta, tendeixi a ser poc atractiva per a aquells sectors abocats a no poder exercir, en igualtat de condicions, la llibertat de tria escolar".
 
Els arguments de la CUP, amb el vist-i-plau de socialistes i verds, van una mica més enllà assegurant que "si no es garanteix un transport escolar municipal gratuït per a aquells sectors més vulnerables per raons econòmiques, socials, d'origen o de capital cultural, pugui convertir la Soler de Vilardell en una escola exclusiva per a qui s'hi pugui traslladar en cotxe particular, fa del tot necessari posar fil a l'agulla per assegurar que tothom hi pugui accedir.
 
Per això esperen que l'equip de govern, malgrat abstenir-se en la votació de la moció, iniciï el procés d'implementació d'aquest servei.

Valorar tots els aspectes

La posició de l'equip de govern és l'abstenció perquè "no hi podem votar en contra, no hi estem en contra però compromet una decisió que genera dubtes", ha manifestat l'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu. De fet, el regidor d'Educació, Raül Garcia, ha defensat la incorporació d'una esmena en dos punts de la moció que no ha estat acceptada tot assegurant que el fet de no haver-hi una trama urbana consolidada "la percepció és que la nova escola Soler de Vilardell està més lluny, però si ho analitzem bé ens podríem emportar alguna sorpresa". Garcia diu que per prendre aquesta decisió cal estudiar quines implicacions suposa implantar aquest bus tant per l'Escola Soler de Vilardell com per les altres escoles del municipi "s'han de posar sobre la taula tots els elements". Entre aquests elements assenyala la sol·licitud de competència i dem,anar l'autoirització de la ruta escolar al Departament d'Ensenyament "ho hem de veure en perspectiva".
 

Imatge virtual de la futura escola Soler de Vilardell de Sant Celoni Foto: Aj. Sant Celoni



Escola pública inclusiva, innovadora, laica...

Una vegada aprovada la moció, l'Ampa de l'escola Soler de Vilardell s'ha reunit aquest divendres passat per valorar la situació. Diuen que el curs vinent la situació escolar de Sant Celoni serà ben particular, amb tres escoles concertades al centre del municipi, dues de públiques a la perifèria i una tercera de pública mancomunada amb Santa Maria de Palautordera i en el terme municipal d'aquest darrer municipi.

També fan una valoració de les dificultats i obstacles que han hagut d'anar superant en els darrers deu anys per aconseguir bastir una escola amb perfil propi i, per això els interessos han d'anar convergint i això passa per defensar l'escola pública inclusiva, innovadora, laica, cohesionadora, coeducativa i de qualitat i la seva gratuïtat. I en aquest sentit la nova ubicació de l'escola Soler de Vilardell suposa per una banda estar ubicats en un entorn privilegiat "però lluny de tots els nuclis de la població".

Per l'Ampa aquesta situació pot modificar la nova matrícula perquè més de la meitat de la població escull escola per una qüestió de proximitat i per altra banda dificulta l'organització familiar a les famílies que ja hi són. "Ens preocupa que el curs vinent (i successius) només vinguin aquelles famílies que es poden permetre un transport, perdent així la diversitat existent fins ara".

Pel que fa a les famílies que ja hi són, l'enquesta que han fet reflecteix que el 78% van a peu (61 de les 78 famílies enquestades) i que a més de 50 els suposa un problema greu el canvi d'ubicació, bé perquè viuen lluny, tenen criatures petites o no disposen de carnet de conduir ni cotxe. "No hem de perdre de vista que a infantil els més menuts tenen 2 anys, que a l'escola hi anem també els dies que plou i que no tots els infants es queden a dinar; això vol dir que han de fer quatre trasllats al dia". Tampoc no cal oblidar, diuen, la inestimable implicació de molts avis i àvies que, en molts casos, són qui porten els infants a l'escola.

Asseguren que saben que l'Ajuntament, i més després que s'hagi aprovat la moció al ple, és conscient de la situació i "confiem que seran un agent important per evitar la segregació escolar al nostre poble". És per això que les famílies de l’Escola Soler de Vilardell demanen un transport escolar gratuït, perquè volen assegurar que totes les famílies actuals del Soler de Vilardell puguin seguir a l'Escola, i volen que les noves que vindran no siguin només les que es poden permetre el transport.

A banda, s'ha començat una recollida de signatures per donar suport a la iniciativa "que permetrà a qualsevol família del municipi arribar a l'escola", han assenyalat en un comunicat.
 

Edifici actual de l'escola Soler de Vilardell Foto: Jordi Purtí



 
 
 
Arxivat a