Hostalric comença una campanya per millorar el reciclatge de residus

L'objectiu és que al 2020 s'aconsegueixin els valors exigits per la Generalitat | Actualment els índex de reciclatge estan molt per sota de la mitjana de Catalunya

Redacció
08 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:26h
Un punt d'Informació d'Hostalric sobre el reciclatge de residus
Un punt d'Informació d'Hostalric sobre el reciclatge de residus | AJH
Amb l'objectiu de millorar els resultats actuals del reciclatge, a Hostalric ha començat una intensa campanya de bones pràctiques en la recollida de reciclatge de residus ja que actualment l'estadística indica que s'està molt per sota de la mitjana catalana en eliminació de fracció orgànica. La campanya està organitzada pel Consell Comarcal de la Selva, l'Ajuntament i l'empresa Nora. Durant els propers tres anys, el novembre serà el mes del reciclatge, tractant cada any un tema diferent. Enguany són les restes de menjar, el 2017 els envasos i el 2018, el cubell de les deixalles.

La finalitat última és aconseguir els valors de reciclatge que la Generalitat de Catalunya exigeix a tots els municipis catalans per abans del 2020. Igualment, també es volen corregir altres mals costums locals relacionats amb els residus. L'any vinent, l'Ajuntament haurà d'aplicar un augment de la taxa d'escombreries que ha estat provocat pel gravamen ambiental que imposa la Generalitat sobre els abocadors. Per evitar successives puges de la taxa d'escombreries es vol aconseguir desviar menys residus a l’abocador. La campanya també incideix en l'abandonament de trastos al carrer i  demana fer servir les recollides selectives que es fan cada mes, en uns dies concrets.

En el marc d'aquesta campanya es fa una enquesta/concurs als veïns i veïnes de la vila per tal de conèixer els seus hàbits a l'hora d'eliminar residus i poder redreçar, en futures campanyes, les problemàtiques detectades. Entre els participants a l'enquesta es farà un sorteig que tindrà com a premi, tres àpats en restaurants d'Hostalric. Durant tot el mes de novembre s'organitzen diverses accions adreçades a la població amb diferents punts informatius que visitaran diversos punts de la vila. El 19 de novembre, a la zona esportiva, s'instal·laran inflables gegants relacionats amb l'esport i es repartirà compost a l'engròs per a l'hort, el jardí o els testos de casa. La cloenda de la campanya es farà el 26 de novembre, dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. A la Domus Sent Soví, amb la implicació de les Cuineres de Sils i un grup de guanyadors del Concurs de receptes 2015, es plantejaran noves idees per aprofitar el menjar sobrant. Es faran tastets i es donaran obsequis relacionats amb el malbaratament alimentari. La cloenda acabarà amb jocs tradicionals per a totes les edats i es coneixeran els guanyadors de l’enquesta/concurs.

Participació de les escoles

L'Escola Mare de Déu dels Socors i el Casal de la Gent Gran també participen a la campanya. A l'escola s'incidirà en la difusió dels missatges de les diferents sessions anuals del mes del reciclatge. Els nois i noies rebran la visita de les educadores de la campanya que els explicaran el motiu i els objectius de la mateixa. El programa d'educació mediambiental del Consell Comarcal de la Selva, durant aquests tres anys, preveu activitats com la visita a la deixalleria mòbil, la visita amb bus gratuït al parc mediambiental de la Selva o l'activitat "A la l'escola fem compost".

Al Casal de la Gent Gran d’Hostalric tindrà lloc una xerrada titulada "Les escombraries ja no són el que eren". També hi ha una implicació directe de la Policia Local i NORA en la senyalització de tots els abandonaments de trastos amb el cartell "No als actes incívics". A més, a les cartelleres que hi ha distribuïdes pel terme municipal s'han publicat cartells, en diferents idiomes, amb el text: Participes en el concurs del reciclatge? I l'escut d'Hostalric amb el lema "Conviure", també en diversos idiomes. Als edificis verticals s'han col·locat cartells amb informació sobre la problemàtica dels abandonaments de trastos.

La campanya és ben visible a tota la població gràcies a la distribució de vuit pancartes,  amb el lema "Estem fent campanya de reciclatge". Dissabte passat es va estrenar el primer punt informatiu de reciclatge a Hostalric. Va rebre la visita d'una cinquantena de persones, es van lliurar quaranta cubells de fracció orgànica i es van recollir sis enquestes.