Es feien passar per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i estafen una empresa del Baix Montseny

Han detingut tres persones i 14 estan sent investigades com a presumptes autors dels delictes d'estafa continuada i falsetat documental

Un dels agents que va participar en l'operació 'ROPU'.
Un dels agents que va participar en l'operació 'ROPU'. | Guàrdia Civil
Redacció
31 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:40h
La Guàrdia Civil, mitjançant l'operació ROPU, ha descobert una sèrie d'estafes continuades que han acabat amb la detenció de tres persones i la investigació de 14, membres d'un entramat delinqüencial amb seu a Madrid, presumptament dedicat a estafar, en nom de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Policia Local, a més d'un miler de particulars i empreses d'arreu de l'Estat espanyol. En concret del Baix Montseny han estafat una empresa de Sant Antoni de Vilamajor.

Segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat, la investigació continua oberta pel que no es descarta que hi hagin altres perjudicats. L'operació ROPU es va iniciar el passat mes de febrer quan la Guàrdia Civil va conèixer que diversos agricultors del municipi murcià de Jumilla estaven rebent trucades telefòniques de persones que, identificant-se com guàrdies civils, sol·licitaven col·laboracions econòmiques mitjançant la inserció de publicitat en revistes oficials de la Guàrdia Civil.

Fruit dels contactes mantinguts amb aquestes primeres víctimes es va esbrinar que alguna d'elles havia col·laborat amb els presumptes estafadors, creient que ho feien amb la Guàrdia Civil i que altres, tot i haver declinat expressament la seva participació, havien rebut càrrecs en els seus comptes bancaris sense el seu consentiment.

Les indagacions de la Guàrdia Civil van destapar que aquesta suposada xarxa delictiva havia actuat en altres províncies, amb el mateix modus operandi, perjudicant tant a organismes públics com privats.

El passat mes de juny, i una vegada obtinguts els indicis necessaris, la Guàrdia Civil va situar l'origen d'aqustes pràctiques delictives a una Comunitat de Béns amb seu a Madrid, per la qual cosa es va sol·licitar el corresponent manament judicial d'entrada i registre.
 

Agents durant l'operació 'ROTU'. Foto: Guàrdia Civil

Tres detinguts
El registre de l'immoble es va saldar amb la detenció de tres persones, una d'elles el principal capitost de l'organització, a les quals se'ls atribuix la presumpta autoria dels delictes d'estafa continuada i falsedat documental. També es va confiscar abundant documentació relacionada amb la trama.

L'anàlisi dels documents ha permès identificar catorze persones més, suposats membres de l'organització delictiva, a les quals se'ls ha instruït diligències com a investigades.

Demanaven publicitat
L'organització criminal desmantellada es dedicava, presumptament, a demanar publicitat en nom de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Policia Local, fent-se passar per membres d'aquests cossos, amb la finalitat d'obtenir anunciants per a revistes de temàtica policial, d'associacionisme professional o sindicals.

La Guàrdia Civil ha esbrinat que algun dels perjudicats hauria rebut trucades telefòniques en les que el seu interlocutor, simulant ser membre d'aquests cossos policials, va coaccionar-lo quan es va negar a col·laborar.

Almenys dos sindicats policials s'han vist perjudicats per aquesta activitat delictiva, a l'aparèixer els seus logos o sigles en factures expedides a nom de clients, que els detinguts utilitzaven sense el consentiment dels titulars, per donar més credibilitat a les seves operacions.