La Diputació lliura l'estudi sobre la titularitat dels camins de Palautordera

L'estudi que s'ha lliurat recull, ordena i processa les dades obtingudes durant el procés d'investigació, i també facilita les fonts d'informació que s'han utilitzat.

Redacció
24 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:38h
El diputat Jordi Fàbrega amb l'alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena.
El diputat Jordi Fàbrega amb l'alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena. | Diputació Barcelona
La Diputació de Barcelona ha realitzat l'estudi sobre la titularitat dels camins municipals de Santa Maria de Palautordera, un treball que ha suposat una exhaustiva investigació sobre les vies del municipi, que es poden classificar entre públiques i privades. L'estudi ha estat lliurat pel diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, a l'alcalde, Jordi Xena.

Un camí privat és un camí construït per un particular dins de la finca de la seva propietat i que pot estar afectat per una servitud de pas, tan privada com pública. En canvi, un camí públic, com el seu nom indica, és d'ús públic i com a tal, no tributa. L'estudi que s'ha lliurat recull, ordena i processa les dades obtingudes durant el procés d'investigació, i també facilita les fonts d'informació que s'han utilitzat.

Així, s'ha estudiat la titularitat d'un camí que figura al Catàleg de camins municipals del municipi i de tres altres camins que no hi apareixen, però dels quals el consistori ha demanat la investigació sobre la seva titularitat. Per cadascun dels camins estudiats s'ha definit els seus trets fonamentals i les fonts documentals a partir de les quals es pot justificar la seva titularitat, ja sigui pública o no.

Aquest tipus d'estudis parteixen de la base del coneixement dels mateixos ajuntaments i busquen contrastar la informació amb diferents fonts que puguin demostrar l'existència històrica dels camins. Com a informació documental es consulten, per exemple, actes de delimitació i els quaderns de camp de l'atermenament dels diferents municipis que va realitzar l'exèrcit al voltant dels anys 20, el cadastre actual i el cadastre d'implantació, cèdules de propietat, informes pericials, projectes antics, amidaments i jornals antics, entre d'altres.

D'altra banda, com a informació gràfica es consulten principalment mapes antics, com les minutes municipals, plànols topogràfics i ortofotos antigues.