UGT denuncia que la meitat de la contractació temporal de joves és inferior a un mes

Segons el sindicat i Avalot, xifres com aquestes demostren “la impossibilitat dels joves per emancipar-se i desenvolupar un projecte de vida propi”

Redacció
20 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:54h
Un cambrer servint una ampolla d'aigua
Un cambrer servint una ampolla d'aigua | Flickr/Franschhoek Wine Valley
Un 49% dels contractes temporals dels joves de la comarca tenen una durada de dies o setmanes i inferior a un mes. Així es desprèn de l’informe Tu marxaries de casa sabent que...?, que aquest dilluns han presentat a Granollers la UGT i el col·lectiu Avalot.

Segons el sindicat, xifres com aquestes demostren “la impossibilitat dels joves per emancipar-se i desenvolupar un projecte de vida propi”. I és que denuncien que des que va esclatar la crisi econòmica, l’any 2007, han anat avisant de “les conseqüències que està tenint sobre la població juvenil”.

Els autors de l’informe han denunciat que la tendència del mercat de treball a què es veu abocada la joventut “és la del treball més inestable i precari, amb uns joves que si volen treballar a la comarca seran pobres en estabilitat, aspiracions i expectatives que treballaran per poder sobreviure mes a mes”.
 

La roda de premsa en què s'ha presentat l'informe Foto: UGT



L’informe precisa que l’any 2015 al Vallès Oriental es van fer 46.495 contractes temporals a joves menors de 30 anys. La meitat d’aquests van ser per una durada inferior o igual a un mes, i 13.603 van ser de durada indeterminada.

En el cas dels contractes iguals o inferiors a un mes, afecten sempre a la meitat dels joves, ja siguin fins a 19 anys, els de 20 a 24 o els de 25 a 29. L’informe denuncia que “el contracte més inestable i precari, el dels joves mes a mes, no està vinculat als més novells en el món del treball, sinó que són els joves més grans de 20 anys i menors de 30 els qui més pateixen aquest tipus de contractació”. En aquest sentit, afegeixen que “tenint en compte que com més edat, més formació ha rebut un jove, s’ha instaurat entre la població jove més ben formada ser un jove mes a mes”.

L’informe també analitza el canvi patit en la contractació temporal juvenil comparant les dades del 2007 amb les del 2015. D’aquesta manera s’evidencia que fa 9 anys es van fer 62.897 contractes a joves menors de 30 anys, i que l’any passat es van quedar en 46.495

Finalment, alerten que la tendència de contractació temporal que pateixen els joves s’està traslladant als treballadors de més edat, un col·lectiu que segons els autors està perdent “l’estabilitat” que els contractes de més durada oferien al treballador.

Solucions

Per tot plegat, UGT i Avalot demanen que s’aposti per la contractació estable i digne i garantir que els joves puguin desenvolupar el seu projecte de vida, amb mesures com per exemple la ILP Mesures Urgents per l’Habitatge al Parlament.