La majoria del ple de Sant Celoni no vol cap rastre de Jordi Pujol al municipi

Amb nou vots a favor, set en contra i una abstenció s'aprova una moció presentada per Iniciativa Sant Celoni - La Batllòria Pot! | El punt de mira està en una placa de l'any 1988 que hi ha a l'Hospital de Sant Celoni

Redacció
31 de gener del 2016
Actualitzat el 01 de febrer a les 8:37h
Aquesta és la placa de l'Hospital que Iniciativa vol que es retiri.
Aquesta és la placa de l'Hospital que Iniciativa vol que es retiri. | Jordi Purtí

Aquesta és la placa de l'Hospital que Iniciativa vol que es retiri. Foto: Jordi Purtí


El ple de l'Ajuntament de Sant Celoni, amb nou favorables d'Iniciativa Sant Celoni - La Batllòria Pot!, PSC i CUP, set en contra de CiU i una abstenció d'ERC, ha aprovat una moció presentada per la regidora d'Iniciativa, Carmen Montes, partidària de retirar les distincions i plaques a l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, que hi puguin haver a Sant Celoni i La Batllòria. D'una manera molt concreta, la moció portada al ple es refereix a una placa que hi ha en un dels passadissos de l'Hospital de Sant Celoni i que recorda la inauguració del Centre de rehabilitació "Inaugurat pel Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya. Senyor Jordi Pujol i Soley, el dia 14 de febrer del 1988".

La regidora Carmen Montes defensa la presentació de la moció pel fet que l'expresident de la Generalitat "ha confirmat que durant més de 30 anys ha tingut diners sense regularitzar en paradissos fiscals". També considera que el comprotament de Jordi Pujol dista molt de ser "Molt Honorable" i això és molt poc exemplaritzant per a la ciutadania.

"S'ha de demostrar que ha comès delictes polítics", diu CiU

Per la seva banda, Francesc Deulofeu, alcalde per CiU a l'Ajuntament de Sant Celoni, argumenta la postura contrària del seu grup perquè considera que es tracta d'una placa històrica que l'única cosa que fa és reflectir que en aquell moment es va inaugurar l'edifici de l'Hospital i que Jordi Pujol ho va fer en qualitat de President de la Generalitat de Catalunya amb la denominació de Molt Honorable. També recorda que l'Hospital és una entitat privada, una Fundació, i no pertoca a l'Ajuntament decidir si la placa s'ha de retirar o no, per molt que l'alcalde per estatuts en sigui el president.

Deulofeu també defensa que fins que el President Pujol no hagi estat jutjat i no hi hagi una sentència ferma "que l'inculpi que en funció del seu càrrec com a President va cometre accions que fossin incorrectes a nivell polític". En qualsevol cas, l'alcalde de Sant Celoni diu que traslladarà l'acord de ple a la Junta del Patronat perquè prengui la decisió que consideri més oportuna.

"No posa tots els papers sobre la taula", segons el PSC

El portaveu del Grup Municipal del PSC, Joan Castaño, va defensar votar a favor de la moció perquè al seu parer la denominació de Molt Honorable és una realitat que ja no hi és, no se li reconeix, i el propi Jordi Pujol ho ha manifestat, recorden els socialistes.També diuen que va prometre col·laborar amb la justícia i la realitat és una altra . El que fa és "divagar, amagar i no posar tots els papers sobre la taula".

"Criminal autoconfès", etziba la CUP

La CUP també està d'acord en la moció. Per aquest grup municipal el discurs de la memòria històrica és curiós. De fet, diu Enric Saurí, si tothom està d'acord en retirar tots els símbols del franquisme, que també formen part de la història d'aquest país "també hem d'estar d'acord en retirar una placa d'un autoconfés criminal. No està de més". Saurí recorda que l'Hospital és una Fundació Privada però l'alcalde, com a president, alguna cosa i té a dir.

La regidora d'ERC, Magalí Miracle, va optar per l'abstenció perquè considera que no és un tema prioritari.
 
Arxivat a