Santa Maria de Palautordera recorda les víctimes de la Guerra Civil

S'ha descobert una placa en memòria de Pere Codony i Reverter i també dels veïns i lesveïnes de Palau que van patir presó, camp de concentració, exili o mort

Redacció
21 de novembre del 2015
Actualitzat el 22 de novembre a les 17:06h
Homenatge a les víctimes de la Guerra Civil de Santa Maria de Palautordera.
Homenatge a les víctimes de la Guerra Civil de Santa Maria de Palautordera. | Jordi Purtí

Homenatge a les víctimes de la Guerra Civil de Santa Maria de Palautordera. Foto: Jordi Purtí


Santa Maria de Palautordera ha homenatjat aquest migdia les víctimes de la Guerra Civil, en el decurs de la celebració de les setenes jornades de la importància de la memòria  i, en especial s’ha recordat la figura de Pere Codony i Reverter, alcalde segon del municipi entre els anys 1936 i 1938.

L’edil de Santa Maria de Palautordera va ser detingut el 1938 a Aranda del Duero i després de pasar per diverses presons va ser afusellat el 17 de desembre de 1940 al Camp de la Bota, tal com es pot llegir en una placa que s’ha descobert en el Passeig del Remei de Palau. La placa també recorda els veïns i les veïnes de Santa Maria de Palautordera que van patir presó, camp de concentració, exili o mort com a conseqüència de la Guerra Civil.

En l’acte d’avui hi han estat presents els seus fills Joan i Montserrat Codony que juntament amb l’alcalde Jordi Xena han descobert la placa. Joan Codony ha explicat que mai va voler marxa de Santa Maria de Palautordera malgrat els patiments i la gana durant la guerra i la postguerra. També ha expressat que l'acte d'avui és una satisfacció i molta emoció pels records cap al seu pare.

Per la seva banda, l’alcalde Jordi Xena ha manifestat que es tracta de l’acte de més transcendència que s’ha fet a Santa Maria de Palautordera en els darrers anys ja que es tracta d’un homenatge i un desgreuge per totes aquelles persones que per defensar els seus principis de llibertat i democràcia van haver de patir la repressió del final de la guerra. I és especialment rellevant que aquesta restitució, encara que arribi una mica tard, es pugui fer també des de la institució -l'Ajuntament- que Pere Codony i Reverter va defensar.

Les setenes jornades d’importància de la memòria de Santa Maria de Palautordera enguany s’han centrat també en el setantè aniversari de l’alliberament de Mauthausen-Gusen.