Tortell Poltrona: «El comportament d'Europa amb els refugiats és inhumà»

Pallassos Sense Fronteres coordinarem les concentracions i alhora exigirem a les autoritat que compleixin al que estan compromesos | Aquest conflicte sembla que sigui fet expressament perquè el desordre sigui el màxim possible | Els refugiats no són gent que se’n van a viure a un altre lloc perquè els volen, sinó perquè els han fotut fora de casa seva

Jordi Purtí / BaixMontseny.info
08 de setembre del 2015
Actualitzat el 09 d'octubre del 2019 a les 15:58h
Tortell Poltrona espera una resposta de la ciutadania contra el tractament que els estats europeus donen als refugiats.
Tortell Poltrona espera una resposta de la ciutadania contra el tractament que els estats europeus donen als refugiats. | Jordi Purtí

Tortell Poltrona espera una resposta de la ciutadania contra el tractament que els estats europeus donen als refugiats. Foto: Jordi Purtí


Jaume Mateu, més conegut per Tortell Poltrona a partir d’aquest dimecres 2 de setembre a les vuit del vespre ha tornat a començar les concentracions d’un minut de silenci i de vergonya per protestar contra la situació dels refugiats que fugen de la guerra i intenten arribar a Europa. Aquestes concentracions han començat a Sant Esteve de Palautordera davant l’ajuntament del municipi. D’aquesta manera, Tortell Poltrona recupera un acte de protesta que com a representant de Pallassos Sense Fronteres, ja va fer fa vint-i-dos anys davant la guerra de l’antiga Iugoslàvia. Jaume Mateu, Tortell Poltrona, ha concedit aquesta entrevista a BaixMontseny.info.

Sembla què no acabem de fer les coses prou bé  i la societat ens hem de tornar a mobilitzar…

Sempre ens hem de mobilitzar, perquè si no ho fem els que tenen la paella pel mànec van a la seva.

Què preteneu amb aquestes concentracions d’un minut de silenci i de vergonya?

Des de Pallassos Sense Fronteres actuem per millorar la situació psíquica i la vida quotidiana dels nens i nenes que estan en els camps de refugiats. La nostra organització, juntament amb Creu Roja, Metges Sense Fronteres i l’Acnur ens hem reunit aquesta darrera setmana per intentar trobar solucions i estem desbordats amb tots aquests refugiats que arriben de Síria, Afganistan, Eritrea, Paquistà... i que arriben a Europa. De fet, fem el que fa vint-i-dos anys vam fer per primera vegada a Europa, a l’antiga Iugoslàvia. Aquest conflicte sembla que sigui fet expressament perquè el desordre sigui el màxim possible. I per tant hem de fer alguna cosa perquè es compleixin els acords que hi ha.

Quins són aquests acords?

Són signats de l’any 1951 en els quals cent-onze països del món hi estan adherits i parla que una persona que fuig en perill de mort del seu país i arriba a un altre país que ha signat aquest acord ha de ser acollida i garantir la llibertat. I, en lloc de fer això, el que es fa es fer-los fora. Per tant, davant d’aquesta situació el que fem és convocar aquestes concentracions per expressar el nostre rebuig i la nostra impotència.

I en aquesta ocasió també comença a Sant Esteve de Palautordera...

Comença a Sant Esteve de Palautordera, sí però la nostra voluntat és que aquest minut de silenci i de vergonyi s’exporti i la setmana següent es faci a d’altres municipis. De fet hi ha diversos pobles que ja han manifestat el seu interès per poder-ho fer com Sant Celoni, Vallgorguina, Llinars del Vallès i perquè no a Barcelona capital i a Madrid, centre d’Europa també. Pallassos Sense Fronteres ho coordinarem i alhora exigirem a les autoritat que compleixin al que estan compromesos. Les concentracions les farem cada dimecres, perquè això no s’acabarà.

Jaume Mateu, quines solucions creus que s’hi poden trobar a aquesta situació?

Home, hi ha molta gent que es dedica professionalment a la política i alguna solució han de trobar. Els refugiats no són gent que se’n van a viure a un altre lloc perquè els volen, sinó perquè els han fotut fora de casa seva. A més situacions similars com aquesta als nostres avis ja els va passar i qualsevol dia ens pot passar a nosaltres. Segur que ens agradaria que en cas d’haver de fugir, al país del costat ens acollissin i no pas que ens posin un mur de punxes perquè no passem, ni ens tirin gasos lacrimògens mentre portem els nostres fills petits agafats de la mà.

És un comportament inhumà?

Perdem totalment el nostre sentit humà actuant d’aquesta manera. Som humans perquè sabem diferenciar el que està bé i el que està molt malament. Per això, aquestes expressions de dolor que farem tots els dimecres a les vuit del vespre també valen per tota aquesta gent inhumana que nega la mà i el consol de tota aquesta gent que fuig de casa seva, només per suposadament mantenir l’estat del benestar, cosa que considero que està molt lluny de ser lloable.

El primer món no sap estar a l’alçada de les circumstàncies?
Bé, el primer món no ha estat mai a l’alçada d’aquestes coses perquè Europa gasta una quantitat extraordinària en armament militar i sembla ridícul que no pugui tenir un lloc allà mateix, a Síria, al costat de la platja on tota aquesta gent s’hi podria allotjar. A aquesta gent ningú els fa cas. Les màfies funcionen perquè ningú els ha donat una sortida. Per trobar solucions al problema si ha de fer front i de la manera que es fa no es posar solucions i Espanya és el país d’Europa que menys fa per aportar solucions al problema.
 

Tortell Poltrona diu que l'actitud d'Europa cap els refugiats no és humana. Foto: Jordi Purtí

Arxivat a