Mas contesta a Rajoy que l'havia «advertit» que faria eleccions en clau plebiscitària

El president diu que Catalunya Sí que es Pot són "aliats" pel dret a decidir però "no tant per l'estat propi" i reivindica que ja s'ha superat la primera fase

Artur Mas, a l'escola d'estiu de la JNC
Artur Mas, a l'escola d'estiu de la JNC | ACN
ACN
01 d'agost del 2015
Actualitzat a les 9:59h
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha contestat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que estava "advertit" que si no es podia fer el referèndum es farien unes eleccions en clau plebiscitària i l'ha acusat de "no haver mogut ni un dit". "Enlloc de reaccionar i seure a dialogar, només hem rebut amenaces, querelles i fiscalies", ha declarat en el marc de l'Escola d'Estiu de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC). El president ha acusat el govern espanyol de tenir "poca convicció democràtica".

El president ha contestat així les paraules de Rajoy, que aquest divendres ha dit que el procés català era el principal "risc" per a l'Estat i ha reiterat que "no hi haurà independència". Mas ha contestat que quan fa un any es va reunir amb el president del govern espanyol ja li va comunicar que si no es podia fer el referèndum amb garanties la seva voluntat era aconseguir una llista unitària per convocar unes eleccions en clau plebiscitàries. "Estaven advertits que aquest era el camí", ha dit.

El president ha afegit que potser no el van creure i van decidir no fer res i els ha dit que ara no poden dir que no poden dir que les eleccions del 27-S són una invenció. En aquest sentit, ha acusat el govern espanyol de "ni tan sols seure a parlar" i ha lamentat que durant tot el procés "no han sabut seure a taula per escoltar un clam democràtic".

Ha recordat també que en aquell moment va entregar un document al president amb 23 punts dels quals cap d'ells estava relacionat amb el dret a decidir o la independència i l'ha acusat d'haver complert "només un i mig". Per la qual cosa ha dit que la voluntat d'entesa tampoc la troben en altres qüestions.

Mas també ha afirmat que l'Estat té instruments "per fer por" i que els fa servir i s'ha mostrat convençut que faran el que calgui per "enfonsar" el que facin. En aquest sentit, ha posat com exemple que s'hagi portat al TC el sistema d'incorporació de personal de la Llei de l'Agència Tributària catalana.

Sobre coalicions com Catalunya Sí que es Pot, ha dit que són "aliats" pel dret a decidir "però per l'estat propi no ho són tant" i ha afegit que el 27-S la pregunta és si s'aposta o no per aquest estat i ja suposa l'exercici del dret a decidir. A més, ha afirmat que els vots que vagin a aquesta coalició no se sap com es comptaran, si al "sí" o al "no" i ha reivindicat que el "sí" clar a la independència de Catalunya és optar per la llista Junts pel Sí. Ha defensat també que la defensa per la justícia social "no és patrimoni de Catalunya Sí que es Pot".

També s'ha referit a la CUP, tot i que sense mencionar-les, i els ha acusat "d'escaquejar-se" i no fer pinya amb la llista unitària. Davant d'un públic jove, ha alertat que aquesta formació es dirigirà especialment a ells i els ha demanat que recordin que "en el moment que calia unitat hi ha hagut qui hi ha hagut" mentre que altres han optat per la "comoditat".

"El més ràpid possible"

Davant la pregunta d'un dels assistents sobre els terminis per aconseguir l'estat propi, el president ha dit que serà "el més ràpid possible" però ha fet una crida a "no atabalar-se" amb aquesta qüestió perquè "el problema no són els mesos sinó si s'aconsegueix o no l'objectiu". Mas ha recordat que en el preacord del full de ruta es parlava de 18 mesos i que ara s'haurà de concretar en el programa electoral de Junts pel Sí.

En aquest sentit, ha mencionat que Escòcia contemplava un temps de 18 mesos tenint un referèndum acordat i ha afegit que aquesta situació és molt diferent a la que hi ha a Catalunya per la postura de l'Estat.

Una altra pregunta ha anat dirigida a la Declaració Unilateral d'Independència (DUI), Mas ha contestat que s'ha de tenir en compte que el que hi ha en joc és ser un estat més d'Europa per la qual cosa ha dit que s'han de fer les coses "de tal manera que la resta te les reconegui". "No hem de renunciar a res però haurem de fer coses de manera que la comunitat internacional te les reconegui", ha declarat.

El president ha fet una crida davant de les joventuts per tal que mobilitzin aquest sector de la població i, especialment, aquells que no estan convençuts.