Andrew Schwartz, un jove nord-americà enamorat de Catalunya

M'encanta tot de Catalunya: el menjar, la gent, el temps, les platges, la cultura, els costums, el Barça, l'horari i sobre tot la llengua. | El català, m'agrada molt per dues raons: està vinculat amb la cultura catalana i simplement perquè l'idioma té alguns sons molt guais.

Redacció
08 de juliol del 2015
Actualitzat el 09 de juliol a les 9:59h
Andrew Schwartz, la seva intenció és viure a Catalunya
Andrew Schwartz, la seva intenció és viure a Catalunya | Pol Masip

Andrew Schwartz, amb la samarreta del Barça. Foto: Pol Masip


Andrew Schwartz és un jove nord-americà de 20 anys que ha estudiat català a la universitat de Massachusetts i ha tingut de professor el celoní Guillem Molla. Ha estudiat català i és un dels primers alumnes americans -sinó el primer- que ja ha completat el "Minor" d'estudis catalans de la història dels EUA. El minor és una especialització que es pot fer mentre estudier el Major, és a dir, la carrera universitària. Aquest any, la Universitat de Massachusetts, juntament amb la de Chicago, s'ha convertit en la primera universitat dels EUA amb aquesta especialització.

És un alumne avançat que ha fet diversos cursos de llengua catalana: va començar per Elementary Catalan, després per Catalan II, un altre d'intensiu de 5 hores setmanals i un de cultura catalana (per això ha completat el Minor tan ràpidament)... El seu objectiu és quedar-se a Catalunya perquè li agrada gairebé tot: el menjar, els horaris, les platges, la llengua i el Barça. No està massa interessat en la política però reconeix que per un estranger entendre el procés que viu actualment Catalunya és una mica complicat.

Quina carrera estudies? Quines llengües parles?

Ara faig dues carreres: llengua espanyola i economia. També tinc dos "minors" en llengua catalana i llengua portuguesa. Per això parlo anglès, castellà, català, portuguès i també vaig fer dos anys de mandarí a l'escola, encara que actualment no el practico gaire. 

Com vas acabar fent català als Estats Units?

En realitat, quan buscava una universitat, no només volia trobar una escola assequible amb un bon programa de llengua espanyola, sinó que també volia trobar una universitat que oferís el català, perquè ja tenia un interès en l'idioma. Fa quatre anys, quan estava a l'escola, vaig anar a Catalunya per primera vegada per quedar-me amb una família a Cabrera de Mar. No havia sentit a parlar del català abans d'anar-hi. Després de la visita, em vaig enamorar de la cultura i la gent, i així van néixer les ganes d'aprendre català. 

Per què fas el "Minor" de català?

Al principi no sabia que hi havia un "minor" en català a la meva universitat. Només volia fer les classes per aprendre la llengua i per això l'he aconseguit per casualitat, per ser sincer. Tanmateix, crec que un minor/certificat en català també serà útil al futur perquè em vull mudar a Catalunya després d'acabar amb les classes. Així puc ficar-lo al meu CV quan busqui una feina i m'ajudarà bastant.

Per què visites Catalunya?

Crec que la pregunta real és per què no visito Catalunya. La veritat és que m'encanta tot de Catalunya: el menjar, la gent, el temps, les platges, la cultura, els costums, el Barça, l'horari (perquè jo estic acostumat a sopar a les 6!) i sobre tot la llengua. M'encanta parlar castellà, però com que el català no és tan comú, crec que és molt guai parlar-lo. 

Tens pensat tornar a passar una temporada a un territori de parla catalana?

Sí! De fet, l'any que ve estaré a la Universitat Pompeu Fabra durant l'any sencer i estudiaré traducció i interpretació (amb algunes classes en castellà i algunes en català). 

Què és el que t'agrada d'estudiar català?

Suposo que no té molt a veure amb el català específicament, sinó que l'idea de parlar/estudiar un idioma com una carrera em sembla genial. En realitat, només és comunicar amb gent diferent, el que tothom fa cada dia. Com que em considero una persona bastant social, això és encara millor per mi. El català, m'agrada molt per dues raons: està vinculat amb la cultura catalana i simplement perquè l'idioma té alguns sons molt guais. 

Què esperes aconseguir amb l'estudi del català?

Com he dit abans, em vull mudar a Catalunya en pocs anys per viure i treballar. La gran il·lusió és fer alguna cosa amb traducció/interpretació amb el Barça -  potser rodes de premsa - i el meu coneixement del català m'ajudarà molt amb això.
 

Andrew Schwartz, la seva intenció és viure a Catalunya. Foto: Pol Masip


T'ha ajudat d'alguna manera el fet d'estudiar català?

Sens dubte. Jo parlo català cada dia amb els meus amics de Catalunya i d’Andorra (normalment per Whatsapp o Skype) i m'ha ajudat a comunicar-me millor. També m'ha ajudat conèixer gent nova, entendre moltes coses del Barça (perquè en sóc molt fan) i per viatjar per Catalunya. 

Tens una concepció d'Europa o de l'Estat espanyol diferent? 

Sí, he fet bastantes investigacions per algunes classes i perquè tenia curiositat. De fet, vaig escriure bastants assaigs sobre el tema de la independència i vaig fer una presentació sobre els partits polítics a Catalunya per a la universitat.

De quina manera t'enriqueix el fet de conèixer noves llengües i cultures?

La veritat és que estic molt més feliç quan parlo castellà o català i quan viatjo. De fet, aquest estiu, vaig passar una setmana a Islàndia per primera vegada i va estar genial. Tanmateix, no coneixia ni l'idioma ni la cultura. Ara que estic a Catalunya on conec els dos, això ho fa encara millor perquè puc parlar amb la gent aquí i veure la Catalunya de debò en comptes de fer només les coses turístiques.

Què és el que t'interessa més de la cultura catalana? Per què?

Uf, això és molt difícil. Per ser sincer, m'encanta tot, però algunes coses més que d’altres. Per exemple, sóc molt fan del Barça, el pa amb tomàquet, Sant Joan i altres festes, Barcelona, Girona, fuet, la senyera i d’altres. 

T'interessa la política? 

La veritat és que no gaire, però més la política catalana que la política americana. Llegeixo alguns articles sobre la situació a Catalunya, però no gaire sovint. Per ser sincer, la majoria de les meves notícies sobre política que llegeixo ve de les xarxes socials. 

Què et sembla el procés polític de Catalunya?

Molt complicat. Tinc algunes opinions, però com que sóc estranger i no he crescut aquí, tinc la sensació que no conec la situació del tot bé (encara que sé moltes dades i tot). Per això només intento centrar-me en els aspectes culturals i lingüístics i en aquest aspecte em simpatitzo. 

I els teus compatriotes, en saben alguna cosa de la nostra existència?

Desafortunadament, molt pocs. Tanmateix, els meus bons amics ara en saben més perquè els hi he explicat el meu minor, i parlo de Catalunya sovint. També a vegades publico coses a Facebook en català o sobre Catalunya, llavors alguns saben alguna cosa. No obstant, jo diria que la majoria dels americans no saben ni que és el català. 
 
Arxivat a