La Unió Europea acorda eliminar el «roaming» l'any 2017

El canvi serà gradual i l' abril de 2016 les tarifes per parlar a l'estranger ja seran un 25% més barates

Europa Press
03 de juliol del 2015
Actualitzat a les 8:58h

Foto: Europa Press


La Unió Europea ha acordat eliminar el juny de 2017 les tarifes d'itinerància o "roaming" en connexions mòbils dels 28 estats membres. L'objectiu d'aquesta decisió és que els usuaris puguin utilitzar el seu telèfon mòbil mentre viatgen i pagar el mateix que en el seu país d'origen, evitant els alts costos que suposen aquestes pràctiques. 

Malgrat que encara falta l'aprovació definitiva, la Unió Europea ha fet un pas més en la seva lluita per suprimir el "roaming", impulsar el creixement i equipar-se amb el desenvolupament d'altres països i territoris com Estats Units o Àsia. 

Es pretén que l'usuari pugui seguir utilitzant la tarifa mòbil d'origen quan viatja a un altre país de la Unió Europea, sense cost addicional, i podent enviar SMS, navegar o fer trucades com ho faria al seu país.

La data prevista per introduir aquestes modificacions és el 15 de juny del 2017. Tot i així, s'estudia implantar algunes normes que previnguin l'ús abusiu. Per exemple, si l'usuari decideix comprar una targeta SIM en un altre país de la Unió Europea -on les tarifes són més econòmiques- i opta per fer-la servir permanentment al seu país, es posarien límits, obligant-lo a abonar una quantitat extra en cas de superar certa quantitat de dades. 

El canvi serà gradual. Durant el 2015 es mantindran les tarifes existents -0,19 euro/minut, 0,6 l'SMS i 0,20 MB- i l'abril de 2016 es reduiran un 25% -el minut costarà 0,05 euros, l'SMS 0,02 i el MB 0,05. Per 2017, s'espera que aquestes tarifes s'hagin eliminat.

Perquè la mesura es faci efectiva, el proper pas és que el text s'aprovi de forma oficial al Parlament i al Consell. El projecte d'acord haurà de ser ratificat pels estats membres de la Unió Europea durant els propers sis mesos.