Francesc Deulofeu (CiU): «El Sant Celoni del futur el farem entre tots»

Procés sobiranista: Tenim el 27-S a tocar i havíem signat l’acord de l’Assemblea que faríem governs amb alcaldes i majories sobiranistes | Limitació salarial: Hem de trobar el punt d’equilibri i tenir una remuneració econòmica adequada a la responsabilitat | Professió: Mantindré una part de la meva activitat laboral com a metge perquè crec que això em donarà llibertat

Redacció
14 de juny del 2015
Actualitzat el 26 de març del 2016 a les 0:31h
Francesc Deulofeu, alcalde de Sant Celoni
Francesc Deulofeu, alcalde de Sant Celoni | Jordi Purtí

Francesc Deulofeu, alcalde de Sant Celoni Foto: Jordi Purtí


Francesc Deulofeu ha estat investit alcalde de Sant Celoni. Per primera vegada CiU ha guanyat unes eleccions municipals a la capital del Baix Montseny, però com ja va fer la legislatura 2007-2011 governarà en minoria perquè els set regidors que va aconseguir el 24-M no són suficients. Tot i així ha acordat un pacte de governabilitat amb ERC, encara insuficient per la majoria. En aquesta entrevista, poques hores després d’haver pres possessió del seu càrrec, apunta com té previst encarar la legislatura que acaba de començar.

Hi ha hagut algun moment d’aquesta dies que havia pensat què no seria l’alcalde de Sant Celoni?

Certament sí, perquè érem conscients dels moviments que hi havia i també dels comentaris que ens arribaven del carrer., malgrat la contundència del resultat el dia 24-M. Però sabíem que la CUP-PC, PSC i ICV-EUiA Sant Celoni La Batllòria Pot podien formar govern.

Tot i que vostè ja va governar la legislatura 2007-2011 en minoria, quines diferències hi ha l’any 2015?

Bé si hem de governar en minoria és perquè hi ha una voluntat electoral dels votants que així ho han decidit. Els veïns i veïnes ens diuen que hem de trobar acords i hem de pactar amb altres partits polítics i això és el que farem. Serem gent oberta i sempre tindrem present que hi ha diferents visions del que ha de ser el poble i nosaltres, des de l’equip de govern hem de liderar aquests contactes. Ho vàrem fer el 2007 i l’experiència d’aleshores, en aquesta ocasió amb ERC dintre del govern estic segur que això ho farem.

CiU i ERC han signat un acord de govern. Queda la porta oberta a l’entrada d’algun altre partit en el futur?

Nosaltres vàrem plantejar l’escenari de pactes d’una manera molt clara amb tots els grups polítics. Tenim el 27-S a tocar i havíem signat l’acord de l’Assemblea que faríem governs amb alcaldes i majories sobiranistes i, per tant, volia dir pactar de manera majoritària amb ERC i la CUP-PC o amb uns o els altres. També podia ser un govern amb minoria de CiU, perquè també estaríem complint amb aquest escenari, però vàrem entendre que havíem de buscar, en cas de ser possible, la majoria absoluta ja que afavoriria la governabilitat. És cert que vàrem oferir a ICV que entrés al govern, perquè amb una regidora no trencava la majoria sobiranista, no ho van considerar oportú i, finalment, només hem arribat a un acord amb ERC.

Sense acord amb la CUP-Procés Constituent...

A la CUP-PC els vàrem fer una oferta que no els ha semblat que no era adequada i per tant governarem en minoria. No ens plantegem al llarg d’aquesta legislatura buscar altres escenaris. Buscarem pactar temes puntuals amb tots els partits perquè tenim la responsabilitat de fer que les coses tirin endavant. Si els altres partits assumeixen la seva responsabilitat trobarem punts d’acord. Del 2007 al 2011 amb un govern en minoria de CiU vàrem avançar molt en infraestructures, equipaments i serveis fent un salt  quantitatiu i qualitatiu molt important. Governant en minoria també es poden fer moltes coses per Sant Celoni.

Què és el més urgent que s’ha de fer demà quan arribi a l’Ajuntament?

Les coses no les podem arreglar amb només un dia. El que hauré de fer és visitar les àrees i saludar els treballadors i treballadores de l’Ajuntament amb qui haurem de treballar conjuntament per fer possibles les transformacions que portem en el nostre programa i en el d’ERC. L’important serà anar adequant l’estructura.

CiU en el seu programa té tres objectius clars:  Crear llocs de treball, estar al costat de les persones que més ho necessiten i fer el millor Sant Celoni pels nostres fills i filles. Ara és hora de posar-ho en pràctica. Com es fa?

El teixit industrial i l’emprenedoria són factors molt importants pel que fa a la promoció econòmica i des de l’administració hem d’afavorir que puguin venir noves empreses que generin llocs de treball. Des de l’Ajuntament hem de ser uns facilitadors de llocs de treball i ser un pol d’atracció per a noves empreses. És un sector que hem de cuidar i treballar.

El concepte Baix Montseny és una altra qüestió a tenir en compte. Sant Celoni ha de ser un punt de referència d’un sector territorial pel que fa a comerç i serveis. Hem  d’atraure gent que vingui a Sant Celoni que gaudeixin del municipi i al mateix temps es generi activitat econòmica i al mateix temps siguin viables per a la resta de municipis del Baix Montseny.

El tercer factor és un que hem repetit moltes vegades. Mirar cap al bosc i avançar plegats perquè hi ha tot un camí a recórrer en l’àmbit turístic. Una bona anàlisi del POUM i un bon document estratègic  això ho ha de fer possible.

El primer escull que haurà de solucionar arribarà ben aviat: La limitació salarial...

Ens asseurem i en parlarem d’una manera oberta. Plantagerem com ho veiem des del nostre punt de vista. La normativa ja marca unes determinades quantitats i topalls. Hem d’entendre que la política no ha de ser un element per enriquir-se però també hem de ser conscients que un alcalde o un regidor tingui uns ingressos salarials que estiguin per sota de la major dels directors d’àrea de l’Ajuntament o per sota de la seva activitat laboral habitual. Hem de trobar el punt d’equilibri i tenir una remuneració econòmica adequada a la responsabilitat que han de tenir.

Seguirà fent de metge?

Mantindré una part de la meva activitat laboral com a metge perquè crec que això em donarà llibertat. Jo no he vist mai la política com la meva professió. Sóc en política perquè volia fer coses pel poble i em ve de gust, però vull mantenir la meva professió per tornar-hi tal com he fet aquests darrers quatre anys.

Quan parlen de crear un Ajuntament ciutadà a què es refereixen?

Hem d’acabar de valorar quina és la fórmula de ser més transparents i poder organitzar si cal processos participatius. També ens referim a la manera com el ciutadà es comunica amb l’administració, afavorir la trobada entre el ciutadà i el regidor. És una bona línia de treball que hem d’explorar.

Què ha de fer Sant Celoni per tirar del carro del Baix Montseny i convèncer que és una comarca?

El primer pas és convèncer els ciutadans que se sentin realment del Baix Montseny. Tenim molta feina a fer encara. Últimament se n’ha parlat més i això ja comença a canviar una mica. A vegades són detalls com posar el nom de Baix Montseny a determinats equipaments, visualitzar-ho i els ajuntaments, alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores treballem d’una manera mancomunada aspectes que ens siguin útils. Ho hem de treballar plegats.

Com ha de créixer Sant Celoni del futur?

L’hem de dibuixar col·lectivament. És tant important que nosaltres no podem imposar cap model perquè ho ha de decidir una àmplia majoria dels partits polítics implicar el conjunt de la societat celonina a nivell d’entitats, empresaris, educadors... Fer-ho bé segurament no és fàcil, però s’ha d’elaborar un document o un pla estratègic on quedi definit com i quan ha de créixer perquè és clar que pot provocar canvis estructurals al municipi. Si els objectius els marquem bé tindrem unes pautes per treballar nosaltres i els propers governs que vinguin. No és fàcil. Des del nostre grup no creiem que Sant Celoni hagi de créixer urbanísticament i segurament hem reordenar una mica més el que és l’interior i fer un municipi que la seva vialitat i les seves comunicacions ens afavoreixin, però és una opinió.
 
Arxivat a