Rajoy demana disculpes pel caos de Rodalies

El president del govern espanyol assegura que l'executiu s'ha "ocupat" del servei

ACN
28 de maig del 2015
Actualitzat a les 15:22h
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat "disculpes" aquest dimecres pel caos a Rodalies del passat 21 de maig, però ha assegurat que el seu executiu s'ha "ocupat" en tot moment del bon funcionament del servei i ha "invertit" i fet obres de millora al llarg de la legislatura. Ho ha fet en resposta a una pregunta del diputat de CiU, Pere Macias, que li ha retret una "manca d'inversió crònica" i ha assegurat que el seu govern no tan sols "no ha fet els deures", sinó que "s'ha desentès del problema". "No pot deixar els ciutadans tirats cada matí", ha sentenciat Macias.

Macias li ha recordat que hi ha "centenars de milers de ciutadans" que reben un servei de Rodalies que "no és fiable", amb avaries "freqüents" i casos de "caos". "El govern no pot estar gens orgullós de com es tracta els ciutadans en un servei tan essencial", ha dit.

Només un 1,1% de la inversió va a Rodalies

Segons Macias, durant aquesta legislatura el govern espanyol ha destinat 14.000 milions a l'alta velocitat i només 169 a Rodalies, un 1,1% en inversió fet que provoca que el sistema "se'n ressenti" i "tot falli". Una "manca d'inversió crònica", ha dit, que posa de manifest que el govern espanyol "no ha fet els deures" perquè pels túnels d'ADIF a Barcelona circulen 19 trens per hora, mentre que els de la Generalitat són 32. 

La raó, segons Macias, és que uns han invertit i altres s'han "desentès del problema". "Sense trens, estacions i vies, té coratge donar la culpa la Generalitat de la situació a Rodalies", ha sentenciat.

Rajoy: "Hem invertit a Rodalies"

En la seva resposta, Rajoy ha assegurat que el seu govern inverteix quantitats "importants" a Catalunya i aquesta legislatura ja ha destinat 2.900 milions a ferrocarrils, dels què 570 han anat a parar a Rodalies. "Ens hem ocupat de Rodalies de Catalunya", ha dit. Segons Rajoy, el passat 21 de maig, el seu govern va "adoptar mesures" des del "primer moment" i ja s'ha obert un expedient a l'empresa informàtica que pot culminar amb la rescissió de contracte. 

El president espanyol ha repassat les inversions que el seu executiu ha fet al llarg de la legislatura,. Ha assegurat que s'han fet obres de millora a 74 estacions de Rodalies i ha recordat que aquest mes de maig Foment va adjudicar el sistema RTMS al tram l'Hospitalet-Mataró, així com el desdoblament de la R3, i la licitació de la llançadora al Prat. "Per tant, s'està invertint a Rodalies", ha conclòs.