Com es constituiran els ajuntaments el 13 de juny

El procés, pas a pas

Redacció
27 de maig del 2015
Actualitzat a les 11:15h
A l'Ajuntament de Sant Celoni s'elegeixen 17 regidors i regidores
A l'Ajuntament de Sant Celoni s'elegeixen 17 regidors i regidores | Jordi Purtí

A l'Ajuntament de Sant Celoni s'elegeixen 17 regidors i regidores Foto: Jordi Purtí


La constitució dels nous ajuntaments tindrà lloc el dissabte 13 de juny, just vint dies després de les eleccions, tal com estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral. Aquest procés, però, es pot endarrerir si es presenta un recurs contenciós electoral contra la proclamació dels regidors electes, en aquest cas la constitució dels ajuntaments afectats tindria lloc quaranta dies dies després dels comicis.

Per constituir les corporacions municipals el 13 de juny s'erigirà una mesa d'edat, integrada pels candidats elegits de més i menys edat. Un cop creada, els seus membres comprovaran les credencials dels electes d'acord amb les certificacions que l'ajuntament hagi remès a la Junta Electoral de Zona.

Fet aquest pas i si la majoria absoluta dels regidors electes concorre a l'acte, la Mesa declararà constituït l'ajuntament i es procedirà a la votació per escollir l'alcalde. En el cas que no es donin aquestes condicions, se celebrarà una sessió dos dies més tard en la qual es formarà la corporació independentment del nombre de regidors presents. 

L'elecció de l'alcalde

Aquest és el procediment per triar l'alcalde:

- Poden ser candidats tots els regidors que encapçalin les llistes. Als municipis que tinguin entre 100 i 250 habitants aquesta opció s'amplia a tots els candidats.

- Si un dels regidors aconsegueix la majoria absoluta dels vots serà proclamat alcalde.

- Si cap d'ells no obté majoria, el batlle serà qui encapçali la candidatura més votada. En cas d'empat entre dues candidatures se celebrarà un sorteig.
 

Resultats de les eleccions municipals 2015 a Catalunya, municipi a municipi