L’olivera autòctona de la Vall d’Arbúcies

Es preveu que a finals del 2016 hi hagi 15000 oliveres plantades

Redacció
21 de maig del 2015
Actualitzat a les 15:40h
Els actuals treballs de recuperació del cultiu de l’olivera Salar d’Arbúcies combinen la recerca amb la creació dels nous olivars, la seva promoció tant a nivell nacional com internacional, així com la construcció d’un trull (molí d’oli) i es preveu que a finals del 2016 hi hagi 15000 oliveres plantades gestionades per Oli de la Vall d’Arbúcies SL, societat creada el desembre del 2014 amb 24 socis fundadors. Aquesta iniciativa s’ha dut a terme a partir de l’inventari de les Varietats antigues de la Vall d’Arbúcies on es descriuen 332 varietats d’horta i fruiters, entre les que hi figura la varietat autòctona d’olivera d’Arbúcies. Un inventari que va encarregar l’Ajuntament d’Arbúcies a finals del 2011.
 
La recuperació de l’olivera Salar d’Arbúcies encapçala un projecte social d’interès públic, econòmic i mediambiental, ja que amb aquest cultiu es dóna valor a un territori abandonat des del 1956 on el bosc de pi ha substituït l’antic cultiu d’olivera i vinya hi ha reduït el valor econòmic d’aquestes terres.
 
El cultiu de l’olivera de la Vall d’Arbúcies està documentat des de l’any 1.500 gràcies a contractes d’arrendament i compravenda dipositats al Museu Etnològic del Montseny, així com a les restes arqueològiques trobades al castell de Montsoriu que estan avalades per l’existència de set molins d’oli a principis del segle XX.
 
Des de l’inici del projecte, amb l’ inventari de varietats antigues d’Arbúcies fins a la recuperació de l’olivera, l’Ajuntament  ha apostat fermament per aquesta iniciativa, tant econòmicament com emocionalment per tal de recuperar aquells trets que ens fan excel·lents. Donat el caire exclusiu que té l’olivera Salar d’Arbúcies, aquesta servirà per promocionar el territori i afavorir a la cohesió social. Mentre que des d’un punt de vista mediambiental, l’anàlisi de la petjada ecològica ens diu que aquesta varietat té una captació de CO2 superior a les pinedes actuals, les seves necessitat hídriques són inferiors i es  disminueix el risc d’incendi en un entorn de Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera.
 
La varietat d’olivera autòctona d’Arbúcies resulta tenir unes característiques específiques que fan que doni un oli d’oliva Verge Extra  etiquetat pel Panell de Tast Oficial d’olis Verge de Catalunya, com a oli de Gamma Alta apta per a l’exportació. Des del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya s’ha animat a la societat Oli de la Vall d’Arbúcies a recuperar aquesta varietat antiga de la que s’han fet anàlisis genètics, químics, organolèptics, agronòmics i mediambientals gràcies als ajuts atorgats pel mateix departament.
 
Arxivat a