Sant Antoni de Vilamajor es prepara per la Fira de la Transhumància

Se celebrarà diumenge i el mediàtic Quim Masferrer rebrà el Guardó Transhumant

Redacció
18 d'abril del 2015
Actualitzat a les 0:15h
La Fira de la transhumància, una aposta dintre de la Setmana Cuyltural de Sant Antoni de Vilamajor
La Fira de la transhumància, una aposta dintre de la Setmana Cuyltural de Sant Antoni de Vilamajor | DBM

Sant Antoni de Vilamajor ja és immers en plena Setmana Cultural i amb aquest motiu s'han programat un seguit d'activitats que s'allargaran fins el proper diumenge 26 d'abril. Entre aquestes activitats hi destaca, demà diumenge 19 d'abril, la Fira de la Transhumància amb la finalitat de recordar  l'activitat ramadera que durant segles posicionà la població dins la xarxa de vies ramaderes que travessaven els país portant els ramats de les zones d’hivernació a les zones de pastura, reviu aquell passat i les activitats pròpies d’aquesta tradició transhumant, ramadera i pastoril, que es va deixar de practicar a la primera meitat del segle XX.

De fet, Sant Antoni de Vilamajor es troba a la zona coneguda per la Calma, que és travessada per diversos camins ramaders de nord a sud: de Samalús, de Vallforners, de Cànoves, de Cànoves a la Torrassa del Moro, de Sant Elies, entre d'altres. Són, però, els camins de Vilamajor i el transversal de Marata a la serra d’en Ram els que donen la importància dins la transhumància a la població de Sant Antoni de Vilamajor.

Durant tot el diumenge es podrà passejar entre les parades que hi haurà en el nucli antic del poble, també hi haurà tallers i jocs, així com una mostra d'oficis transhumants com filadora de roda i fus o teixidora. A més, ells petits podran munyir una vaca o donar de menjar a  les gallines i recollir un ou. De la mateixa manera que es podran recòrrer alguns camins transhumants orrganitzats pels Caminaires de Vilamajor.

Un dels moments especials del dia  serà cap a migdia ja que s'atorgarà el Guardó Transhumant a l'actor Quim Masferrer i ara presentador del programa de TV3 "El Foraster". A la tarda, a partir de les 6 s'ha programat una exhibició del domini del ramat, a càrrec de Jordi Muxach, reconegut pastor propietari de la desapareguda gossa Coloma. Prèviament hi haurà l'actuació de la Coral "Lo Rossinyol".
 

Exhibició del domini del ramat Foto: DBM