Salut posa les bases jurídiques per encriptar dades sanitàries

La decisió respon a una recomanació jurídica de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades

Redacció/EP
02 d'abril del 2015
Actualitzat a les 11:06h
Hospital de Sant Celoni
Hospital de Sant Celoni | Jordi Purtí

Hospital de Sant Celoni Foto: Jordi Purtí


La Conselleria de Salut de la Generalitat ha posat les bases jurídiques per anonimitzar les dades sanitàries dels pacients catalans, mitjançant una resolució publicada aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

En declaracions a Europa Press, el director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (Aquas), Josep Maria Argimon, ha explicat que la resolució "respon a una recomanació jurídica de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i permetrà incrementar encara més la seguretat i la privacitat de les dades".

Ha afegit que la iniciativa facilitarà l'auditoria del procés de cessió de dades sanitàries dels pacients catalans a centres d'investigació, i "agilitarà i millorarà" el procés.

La resolució es va aprovar el 13 de novembre del 2014 i destaca que l'Aquas s'encarregarà d'anonimitzar les dades dels pacients per evitar que puguin identificar-se en el procés d'anàlisi de dades per part de tercers, i serà la responsable de la cessió.

Argimon ha desvinculat l'aprovació d'aquest text del projecte Visc+ de venda de dades sanitàries: "No s'aprovarà definitivament fins que no es faci una jornada de portes obertes, tal com ha demanat el Parlament".

"Independentment del projecte Visc+, calia aprovar una resolució que posés les bases jurídiques per a la cessió de dades", ha afegit, tot i que ha defensat que Salut segueix treballant en aquest programa per potenciar la investigació.

Grans quantitat de dades

Segons recull la resolució, la iniciativa publicada aquest dimecres al Dogc "facilitarà les grans quantitats de dades que es generen contínuament en el sistema de salut de Catalunya a tots els agents que hi intervenen o tenen capacitat per millorar la salut de la població".

Especifica que l'Aquas "anonimitzarà tota la informació inclosa en els fitxers que contenen dades personals de la Conselleria, del CatSalut i de l'ICS", amb l'objectiu de facilitar-les a centres assistencials i d'investigació.

"En el cas que es detecti que es pot reidentificar la informació dels afectats com a resultat de l'anàlisi d'una combinació de dades concreta", el centre haurà d'informar-lo perquè puguin prendre's les mesures pertinents, destaca el text aprovat.

"La cessió de dades identificables comporta que el cessionari es fa responsable dels fitxers amb les obligacions que estableix la normativa", afegeix, i puntualitza que les parts es comprometen a guardar estricta confidencialitat sobre les dades.