L'Observatori de La Tordera apropa el riu als escolars celonins

S'emmarca en el Programa d’Educació, Comunicació Ambiental i Formació (PROECA)a través de les activitats Tornem a la Tordera!

Redacció
08 de juny del 2012
Un tram de la Tordera al seu pas per Palau
Un tram de la Tordera al seu pas per Palau | Jordi Purtí
Un tram de la Tordera Foto: Jordi Purtí

L’Observatori de la Tordera, en el marc propi del Programa d’Educació, Comunicació Ambiental i Formació (PROECA), ha dut a terme diverses activitats pedagògiques en centres escolars de Sant Celoni i de la Batllòria a través de les activitats Tornem a la Tordera! i Tècniques d’estudi de la qualitat ambiental d’una conca ofertes a la Guia d’Activitats Educatives 2011-2012 de l’Ajuntament de Sant Celoni. Els centres participants han estat el Cor de Maria, l’Institut Baix Montseny, l’escola Josep Pallerola i l’escola Montnegre.

Més de 130 alumnes del cicle mitjà de primària han participat en la visita guiada a l’exposició itinerant Tornem a la Tordera! , que té com a objectiu mostrar el patrimoni socioecològic de la conca, així com les característiques dels diferents cursos fluvials del riu Tordera i de la riera d’Arbúcies. En una segona part de l’activitat, els alumnes han realitzat una pràctica de diagnosi al riu ─tan a la Tordera com al Pertegàs, segons la proximitat del centre a un d’aquests dos cursos fluvials─ a partir de dos grups de bioindicadors: els macroinvertebrats aquàtics i la vegetació de ribera. L’anàlisi de la presència d’aquests organismes bioindicadors ens permet conèixer l’estat de salut dels nostres rius.

D’altra banda els alumnes de batxillerat, després d’una sessió d’introducció a l’aula, han aplicat les tècniques d’estudi per avaluar la qualitat de l’aigua del Pertegàs a través de l’anàlisi de paràmetres fisicoquímics com el pH, la conductivitat, la temperatura i el contingut en nitrats, nitrits, amoni i oxigen dissolt.

Els principals objectius de les activitats realitzades són apropar a la població escolar els valors ambientals i culturals de la conca de la Tordera, fomentar l’esperit científic i apropar les metodologies emprades pels investigadors de L’Observatori en el seguiment d’indicadors fluvials, així com promoure actituds d’interès i de conservació envers el propi territori.