D'on ve la tradició d'utilitzar llenceria vermella o groga per Cap d'Any?

990_1419954640666127_73494801
990_1419954640666127_73494801
Redacció
31 de desembre del 2015

Fa anys que s'ha posat de moda la tradició de portar llenceria vermella o groga durant la nit de Cap d'Any. Es creu que, d'aquesta manera, es fa una crida als bons moments del pròxim any, especialment la prosperitat, la sort i l'amor. El color més recorrent és el vermell, que atrau l'amor i la passió. Però també són molts els que aposten per la sort i la felicitat amb llenceria groga. 

Un dels factors més importants, a part del color, és que ha de ser una peça nova (calces, tanga, culotte, sostenidor o calçotets). Per potenciar el seu efecte, la roba interior ha de ser d'una regal, ja que es diu que si un mateix es compra la peça els efectes no seran els mateixos. Pel que fa a la roba interior groga, cal tenir en compte un altre factor: cal portar-la del revés i posar-la del dret després de les campanades. 

Pels que decideixin ignorar la tradició i no comprar roba interior nova, també serveix portar un llaç de color vermell al canell esquerra o posar-lo a la bossa del raïm. 

Els orígens

En alguns llocs com la Xina, Taiwan, Corea i Vietnam es va estendre la creença que portar peces de roba interior vermelles o grogues la nit de Cap d'Any atreia les bones vibracions i la bona sort. Encara que l'origen d'aquesta tradició encara és incert, podria remuntar-se a l'Edat Mitjana, quan el vermell era un color prohibit que s'associava amb el dimoni i la bruixeria. Tot i així, durant aquesta època, també es va començar a creure que a l'hivern, quan està tot blanc i no hi ha res de color al carrer, portar alguna cosa vermella era símbol de vida i de bona sort. Per això, els camperols només podien portar el vermell en la roba interior.