El Turó de l'Home més a prop de ser el centre de Referència de la Meteorologia

La Diputació de Barcelona, en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya, ha aprovat el pla d'actuacions per impulsar-lo

Redacció
07 de novembre del 2014
Actualitzat a les 10:29h
Caseta del Turó de l'Home on ja hi havia hagut un servei meteorològic
Caseta del Turó de l'Home on ja hi havia hagut un servei meteorològic | Jordi Purtí

Caseta del Turó de l'Home on ja hi havia hagut un servei meteorològic Foto: Jordi Purtí

D'acord amb les bases establertes en el conveni, l'aportació de la Diputació per aquest any 2014 és de 149.180,90 euros, i tal com es proposa en el pla de treball aquest import es destinarà a la realització del projecte executiu d'arquitectura, avaluació ambiental i estudi del projecte d'arranjament del camí que connecta l'observatori amb Puig Seslloses.
 
Així mateix, es realitzarà un informe jurídic relatiu al règim urbanístic aplicable a les edificacions que conformaven l'Observatori meteorològic del Turó de l'Home, d'acord amb el Pla especial de protecció del medi ambient i del paisatge del Parc Natural del Montseny, i determinar l'instrument urbanístic i règim d'autorització necessaris per a la construcció del nou centre.
 
Tal com s'especifica en el conveni, el Servei Meteorològic de Catalunya és el responsable de la direcció del projecte, estudis i treballs que s'hauran d'ajustar a les determinacions del Pla especial de medi natural i del paisatge del Parc Natural del Montseny.
 
La Diputació de Barcelona, mitjançant l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, facilitarà suport tècnic al Servei Meteorològic de Catalunya en aquesta fase prèvia a la instal·lació del Centre de Referència de la Metereologia a Catalunya.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya és continuador del Servei Meteorològic creat per la Mancomunitat de Catalunya el setembre de 1919, que va instal·lar i posar en funcionament al Turó de l'Home l'Observatori de Muntanya del Montseny en ocasió de l'Any Polar Internacional de 1932.
 
Aquest Observatori va contribuir de manera destacada a la recerca de la circulació atmosfèrica entre regions polars i les baixes latituds durant l'Any Polar de 1932, i en anys posteriors va ser un dels referents pel coneixement de la meteorologia de la muntanya mediterrània. Actualment, aquests instal·lacions es troben en molt mal estat de conservació i des de l'any 2003 no es duen a terme cap mena d'observacions meteorològiques.