"Per què en sóc?", un llibre de sentiments i emocions d'un mexicà-català

L'autor, José María Murià, el va presentar divendres a Santa Maria de Palautordera

Redacció
20 d'octubre del 2014
Actualitzat el 21 d'octubre a les 12:45h
Eduard Claver, José María Murià i Salomó Marquès
Eduard Claver, José María Murià i Salomó Marquès | DBM

La sala de plens de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera va acollir el passat divendres 17 d'octubre, la presentació del llibre de José María Murià "Per què en sóc?". A més de l'autor, a l'acte també hi van intervenir Salomó Marquès, pedagog i docent català i professor del departament de Pedagogia de la Universitat de Girona i Eduard Claver, representant de l'Associació Cultural Frederica Montseny de santa Maria de Palautordera.
 

Tot i que l'autor va néixer a Mèxic, la primera llengua que va escoltar, entendre i parlar va ser la catalana. Fill i nét de catalans exiliats, no va trepitjar Catalunya fins els vint-i-un anys. A poc a poc, va anar desenvolupant en el seu interior un doble sentiment de pertinença nacional, fruit de les experiències que va tenir tant a Mèxic com a Catalunya: “El meu pare encunyà una expressió que la prefereixo no només per amor filial, sinó perquè s'adiu a la meva situació. Ell parlava de la santíssima dualitat: podríem dir que gaudia de dos ens diferents i d'una síntesi vertadera”.

Més que a la presentació d'un llibre divulgatiu els assistents a l'acte van copsar una declaració d'intencions plena d'emocions i sentiments d'una persona que tot i haver nascut i haver-se criat a Mèxic té un sentiment nacionalista i independentista, tot amenitzat amb anècdote4s i vivències sobradament interessants.

José María Murià Rouret (ciutat de Mèxic, 17 d’agost de 1942) és un historiador, escriptor, museògraf, catedràtic, articulista i acadèmic mexicà que ha centrat les seves investigacions en la història de Jalisco, els esdeveniments de Nova Galícia, l’evolució territorial de l’estat de Jalisco, l’origen de la “xarreria” i el desenvolupament del tequila.

Entre els premis i distincions que ha rebut José María Murià, hi trobem el Premi del Consell Mexicà de Ciències Històriques (1979), Medalla d’acer al Mèrit Històric Capità Alonso de León per la Societat Novalleonesa d’Història, Geografia i Estadística de Monterrey (1984). El 1993 fou nomenat membre de l’Acadèmia Mexicana de la Història, i de 1993 a 1995 fou president del Consell de Cronistes de la ciutat de Guadalajara. Premi Joan B. Cendrós per Òmnium Cultural de Barcelona (1996), va ser nomenat membre corresponent de la Legió d’Honor Nacional de Mèxic (1999), regidor del municipi de Zapopan (Jalisco) de 2004 a 2006  i Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya (2009).

 

Presentació del llibre Per què en Sóc? a Santa Maria de Palautordera Foto: DBM

 

Assistents a la presentació del llibre de José María Murià Foto: DBM