Entitats ecologistes rebutgen les maniobres militars al Montseny

La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny ho considera com una nova agressió al territori i Nius d'Arbúcies recorda que el Montseny va ser un escenari de m,arxes pacifistes

Redacció
29 d'agost del 2014
Maniobres militars de l'exèrcit espanyol al sector del Turó de l'Home Foto: Arran Baix Montseny

La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny també s'ha afegit a les veus contràries a les maniobres militars que l'exèrcit espanyol va portar a terme aquest dimecres al Montseny, en el sector del Turó de l'Home. Aquesta entitat ecologista qualifica aquest fet com "una nova agressió al territori". En una carta que han fet pública diuen que des d'aquesta entitat han vingut maldant surant molts anys per l'eliminació de la base militar del Puig Sesolles i per això "no podem contemplar sense indignació aquesta nova incursió als cims del massís".

Per la CSM ja n'hi ha hagut prou, amb més de vint‐i‐cinc anys d’implantació militar al punt més alt del Montseny, "ara vénen un cop més, a demostrar‐nos qui mana, pocs dies abans de l’11 de Setembre". Aquesta entitat assegura  que no entra a avaluar totes les connotacions que aquest tipus de demostracions casernàries comporten en el moment històric actual però sí que volen denunciar que "una vegada més les zones protegides d'aquesta muntanya no paren de ser agradedides, en aquest cas per unes maniobres militars".

La Coordinadora recorda que el Turó de l'Home en els darrers mesos sembla que s'ha convertit en el punt clau per obrir la legislació a qualsevol maniobra especulativa "torna a ser notícia per aquesta invasió uniformada que sens dubte contribueix més a la degradació ambiental d'aquest paratge natural de fragilitat ecològica evident". Per això demanen una resposta clara de l'Ajuntament de Fogars de Montclús, les Diputacions de Barcelona i Girona com a gestors del Parc, la Generalitat "davant d'aquest tipus d'actuacions en una zona d'interès natural, ecològic i paisatgístic (ZAINEP) i en una zona dse reserva natural (ZRN)".

En aquest sentit, la CSM rebutja aquest tipus d'actuacions que considera una befa contra les llibertat nacional i agredeix un territori prou castigat per la massificació, l’especulació i la manca d’una política proteccionista verament conseqüent amb els postulats que defensa formalment.

NIUS d'Arbúcies també s'hi oposa

Natura i Usos Sostenibles d'Arbúcies (NIUS) també ha expressat la seva disconformitat amb aquestes maniobres i les considera totalment innaceptables en un espai qualificat de Parc Natural pel Govern de la Generalitat de Catalunya i Reserva de la Biosfera Unesco, tot i que no s'haurien de realitzar enlloc. També recorden que el Montseny havia estat escenari de marxes pacifistes davant la base del Turó de Sesolles. "fer-hi maniobres és fer passos enrere", asseguren des d'aquesta associació.