L'Ajuntament d'Arbúcies i el Síndic de Greuges volen la informació del cas Manga

Exigeixen al Consell Comarcal de la Selva que els la lliuri per saber a quins regidors i a quins ciutadans es van condonar impostos i taxes

Redacció
01 d'agost del 2014
Pere Garriga, alcalde d'Arbúcies. Foto: DBM

El Síndic de Greuges dóna suport a l’Ajuntament d’Arbúcies en la reclamació d’informació al Consell Comarcal de la Selva sobre el cas Manga. Una informació que afectaria suposadament a exregidors d’ERC d’Arbúcies i, també, a alguns ciutadans i empreses que haurien rebut un tracte de favor en què se’ls hi haurien perdonat suposadament el pagament de taxes i impostos. Regidors, ciutadans i imports que encara es desconeixen, després que des de fa més d’un any i en repetides ocasions s’ha sol·licitat per part de l’Ajuntament els noms i els imports a l’ens comarcal (governat aquest darrer any per CiU i ERC). Davant l’hermetisme dels responsables polítics de l’ens supralocal, l’Ajuntament s’ha vist obligat a recórrer al suport del Síndic de Greuges, que en una carta ha explicat que des de fa prop de dos mesos ja han requerit la informació al Consell Comarcal, sense rebre cap resposta.
 
Gràcies a les investigacions realitzades a l’entorn del cas Manga es va conèixer que la exregidora d’ERC de l’Ajuntament d’Arbúcies, Carme Córdoba, havia mantingut un tracte de favor a alguns regidors, empreses i amics d’Arbúcies per impedir que haguessin de pagar els seus impostos, o almenys una part. En els informes també queda aparentment palès que l’exregidor d’ERC, i fins fa poc secretari d’organització d’ERC, Josep Carrapiço, va encobrir a l’empleada del Consell Comarcal, caient així en presumptes delictes de malversació de fons públics, falsedat documental i encobriment de delicte. Aquests fets van ser descoberts per l’administrador de l’empresa GRS Ars Local, Alexandre Ros, que es va adonar que Córdoba falsejava dades, retocava expedients i cancel·lava deutes per impostos (IBIS, multes...) del Consell Comarcal aprofitant que era treballadora de l’empresa GRS i tenia assignada la gestió i el cobrament d’impostos de l’ens.

Dret a saber què va passar
 
En el requeriment del Síndic de Greuges s’especifica la necessitat que tota la informació, ja fora de secret de sumari, surti a la llum pública perquè cadascú assumeixi les responsabilitats que li pertoquen. La falta d’informació i la negació per part dels responsables polítics de CiU i ERC de l’ens comarcal en facilitar la documentació corresponent suposa una manca de respecte cap a les institucions públiques i cap a la ciutadania, ja que “els arbuciencs tenen el dret de saber a quines persones o empreses se’ls hi van perdonar el pagament d’impostos en l’anterior legislatura” va afirmar ara fa un any l’alcalde, Pere Garriga. Aquests fets estan descrits al sumari del cas Manga en el que s’ha vist implicat el mateix Consell Comarcal.
 
“Al llarg d’aquest any que els vam demanar la informació i no ens han donat, no sé què han amagat CiU i ERC al Consell, però els hi agradi o no a aquests responsables polítics, la gent d’Arbúcies té dret a saber què va passar, perquè es tracte d’impostos que els afecten directament. L’Ajuntament i la ciutadania demana resposta i el Consell Comarcal els hi ha de donar”, afegeix Garriga. 
 
Arxivat a