Reconeixement institucional d'Hostalric a l'alcalde republicà afusellat fa 75 anys

El ple celebrat aquest dilluns ha aprovat una moció d'ERC per la figura de Joan Guitart i Roca afusellat pel franquisme i en memòria de tots els hostalriquencs víctimes del règim

Redacció
29 de juliol del 2014
Joan Guitart i Roca Foto: ERC Hostalric

El ple de l'Ajuntament d'Hostalric ha aprovat una moció de reconeixement institucional de la figura de Joan Guitart i Roca, alcalde d'Hostalric (1937-1939), afusellat pel franquisme i, en memòria de tots els hostalriquencs víctimes del règim. La proposta presentada per ERC ha tingut 3 vots a favor de CiU, 1 del PSC, 3 d'ERC i 1 d'ICV. 1 regidor de CiU s'ha abstingut.

Joan Guitart, baster de professió, militava a Esquerra Republicana de Catalunya i ahir 28 de juliol va fer setanta-cinc anys que va ser afusellat. Va ser dipositari de l’ajuntament i regidor durant uns anys, fins que l’1 d’abril de 1937 va ser escollit alcalde. Tal com explica Sergi Regàs, actualment regidor d'ERC a l'Ajuntament d'Hostalric, el 22 de març de 1939 va ser denunciat pel jutge municipal, i finalment, el 26 d’abril del mateix any el van detenir i interrogar. Després de la declaració va ser empresonat a un garatge i posteriorment a la presó seminari de Girona. Va ser jutjat i condemnat a la pena de mort el dia 2 de juny de 1939 a la sala del palau de justícia de l’audiència provincial de Girona sota el delicte de rebel·lió militar i de defensa de la ideologia “rojo-separatista”.

Abans de morir va escriure unes paraules: "Companys tots d’Hostalric, mai hauria cregut tenir tanta serenitat i sang freda com tinc en aquests moments, és degut a la injustícia que se’m fa, perquè sóc innocent de tot el que m’acusen, i al venir l’edicte a confirmar-nos la pena, li he explicat que sóc innocent del tot, i m’ha dit: és una llàstima, però jo no en tinc cap culpa, és el poble que no us ha volgut bé. Ja ho sabeu, companys tots els del poble. I rebeu una abraçada, la última, d’aquest amic vostre que caurà atravessat per una bala. Per Catalunya i la República!"

Amb ell, també va caure el mateix dia i al mateix lloc l’hostalriquenc Pere Heredia Mata. "A tota la gent del nostre poble que va ser represaliada pel feixisme, a totes les víctimes de la intol·lerància i el fanatisme. Mai més!".