Joan Castaño diu que està molt tranquil tot i ser imputat pel cas dels sobresous

En el ple celebrat aquest dijous es va aprovar una moció de la CUP per abandonar la FMC fins que no hi hagi una sentència del cas | CiU acusa l'alcalde d'enganyar la ciutadania per no haver dit mai que tenia remunerac ions de la Federació de Municipis de Catalunya

Redacció
25 de juliol del 2014
Joan Castaño en el ple d'aquesta nit Foto: Jordi Purtí

La jutgessa de Sabadell que investiga l'anomenat "cas Mercuri" ha imputat bona part dels 44 càrrecs de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) que haurien cobrat dietes suposadament irregulars entre 2011 i 2012. La notícia no ha estat cap sorpresa perquè els imputats, entre els quals hi ha els alcalde Joan Castaño (PSC) de Sant Celoni i Martí Pujol (ERC) de Llinars del Vallès, ja esperaven la decisió de la jutgesa. Entre els dies 3 i 9 de setembre els prendran declaració. Tres dels alcaldes investigats són aforats i només seran imputats si ho decideix un tribunal superior. Molts alcaldes han dit sentir-se enganyats i han retornat els diners cobrats, que van dels quasi 24.000 euros de Bustos als 800 d'alguns altres alcaldes.

Joan Castaño s'explica al ple

L'alcalde de Sant Celoni dies enrere ja havia enviat una carta a la ciutadania a principis d'aquest mes de juliol en relació a la gestió de les remuneracions de la FMC i en la qual  demanava una investigació a fons sobre la gestió a la FMC per tal de combatre el perjudici de la imatge de l'ens i la dels alcaldes que han format part dels seus òrgans de govern. També deia que el 7 de juliol va ingressar preventivament els diners que va cobrar entre el 2011 i el 2012 a la Federació de Municipis de Catalunya a l’espera de la decisió judicial.

La imputació, però, ha arribat el mateix dia que a Sant Celoni s'ha celebrat una sessió plenària de prop de quatre hores de durada i que ha tingut alguns moments de tensió. Joan Castaño ha assegurat que està molt tranquil en la seva tasca i en cas que el jutge decideixi que hi ha responsabilitats polítiques "les assumiré". També va reiterar en què no té res a amagar i que els 3.806,64 euros percebuts entre els anys 2011 i 2012 han estat declarats a l'Agència Tributària a través de l'IRPF corresponent. En aquest sentit ha dit que en la propera edició del butlletí municipal es publicaran tots els sous que percep.

Sant Celoni abandona la FMC

Relacionat amb aquest tema, el ple va aprovar una moció de la CUP decidint abandonar la pertinença a la Federació de Municipis de Catalunya, a tots els efectes, mentre no es resolgui judicialment el cas; Exigir a la Federació de Municipis de Catalunya el retorn dels diners abonats com a quota per part del nostre municipi els anys 2011 i 2012, per considerar que s’han utilitzat per a fins il·lícits; i demanar a l’alcalde de Sant Celoni i la Batllòria, que faci públic l'import total de retribucions, incloses dietes, que ha cobrat durant els últims tres anys de legislatura per tal de confirmar que no s’ha incomplert l’acord amb la Candidatura d’Unitat Popular on s’establia un topall màxim de 43.200 euros bruts anuals per el còmput de les diferents tasques que duu a terme.

Dani Corpas, regidor de la CUP Foto: Jordi Purtí

"Obviat o oblidat"

El moment de màxima tensió va arribar amb la intervenció del cap de llista de CiU, Francesc Deulofeu, quan li va recordar que en diversos plens a l'alcalde se li va demanar quins eren els seus càrrecs i les seves retribucions i mai no va dir que ser president de la comissió de Medi Ambient de la Federació de Municipis de Catalunya estigués remunerat. Per aquest motiu Deulofeu va dir-li que "enganyava al ple i a la ciutadania". Joan Castaño va reiterar que no tenia res a amagar que els seus sous són públics i que en tot cas ho hauria "obviat o oblidat".

El ple va pujar una mica més quan el el cap de llista va recuperar l'àudio de la sessió plenària en la que Joan Castaño havia fet dimitir per pèrdua de confiança al regidor Manel Bueno, donant  a entendre que CiU també li havia perdut la confiança. El Grup Municipal del PSC va fer pinya amb l'alcalde criticant el cap de llista convergent "no has superat el traume de no haver guanyat mai unes eleccions ni tant sols quan vas ser alcalde", va dir la regidora Júlia de la Encarnación.

Francesc Deulofeu, cap de llista de CiU Foto: Jordi Purtí