ERC trenca el pacte amb CiU al Consell Comarcal de la Selva pel "cas Manga"

Ara, Convergència i Unió es queda al govern en minoria amb 12 consellers, contra els 20 que sumaran ERC, PSC, FIC, ICV-EUiA i PP

Redacció
23 de juliol del 2014
Josep Maria Bagot, alcalde de Riells i Viabrea i conseller d'ERC del Consell Comarcal de la Selva. Foto: Jordi Purtí

Esquerra Republicana ha trencat el pacte amb CiU al Consell Comarcal de la Selva a conseqüència del "cas Manga" esclatat el febrer de l'any passat. Així ho han fet saber en un comunicat de 10 punts en el qual es critica els fins ara socis de govern d'immobilisme, tant de la presidència de Salvador Balliu com del propi ens comarcal, per no prendre mesures per apartar ni el gerent ni els funcionaris suposadament implicats. ERC farà efectiva la renúncia a partir d'aquest divendres 25 de juliol.

ERC insisteix en la necessitat de salvaguardar el principi de presumpció d'innocència que assisteix a qualsevol ciutadà "però entenem que es fa un mal servei a la democràcia i a la credibilitat de les institucions al deixar d’adoptar mesures que són bàsiques". En aquest sentit, assenyalen les d’allunyar mentre perduri la situació d’indefinició processal als implicats de les funcions per les que són objecte d’investigació, més encara quan mantenen una dependència orgànica, funcional o de confiança amb la institució, a diferència dels càrrecs públics que compten (en molts casos), amb una acta personal com a representant públics. Especialment, els republicans se centren en la figura del gerent.

Estabilitat al govern del Consell

En aquest comunicat, també asseguren que la voluntat d’aquest Grup ha estat la de conferir estabilitat al govern del Consell, gestionant la problemàtica amb tota la transparència possible per a garantir la credibilitat de la institució, fonamental pels governs locals de la comarca atesa la delegació de competències que hi efectuen. "Per aquest motiu, i amb aquesta voluntat de donar estabilitat al govern del
Consell, el grup d’ERC ha portat diverses propostes d’actuacions sobre la taula amb la
finalitat de restablir la confiança amb l’ens i de millorar la gestió pública."

També es diu que la voluntat de donar estabilitat "no ha estat aliena al procés de sobirania nacional que està vivint el nostre país", entenent que en tot cas hem de mirar de garantir la unitat de les forces polítiques davant els reptes que el mateix planteja, unitat que en tot cas, compta amb línees vermelles infranquejables.

La mesura adoptada no té a veure amb un estat d’opinió respecte de la culpabilitat o no dels implicats, "sinó amb la manca d’adopció de mesures per qui correspon, en aquest cas el President del Consell Comarcal i el grup majoritari al mateix, Convergència i Unió". Mesures que segons Esquerra Republicana haurien de servir per retornar la malmesa credibilitat a la institució i als seus membres.

Trencar el pacte ha estat una decisió del grup comarcal d'ERC que està format per sis consellers al Consell Comarcal de la Selva. A més de Josep Maria Bagot, alcalde de Riells i Viabrea, hi ha el regidor de Vidreres, Eduard Adrobau, la regidora de Vilobí, Marta Contreras, el regidor de Sant Hilari, Joan Garriga, la regidora de Caldes, Isabel Lozano, i el regidor de Lloret, Jordi Orobitg, que també fa les funcions de portaveu.

Ara, CiU es queda en minoria al Consell amb 12 consellers contra els 20 que ara sumaran ERC, PSC, FIC, ICV-EUiA i PP i obre una incertesa en el si de l'ens comarcal.