L'agricultura, estructura d'Estat

CiU i ERC acorden endreçar amb normativa pròpia la pagesia catalana i eliminar les cambres agràries | Convergents, republicans i ICV insten una comissió d'estudi sobre els trangènics i la CUP demana prohibir-los | Els ecosocialistes exigeixen a l'administració comprar productes de la terra

Quico Sallés
10 de juliol del 2014
Una màquina segant un camp de blat
Una màquina segant un camp de blat | Adrià Costa
Una màquina segant un camp de blat, a Manlleu. Foto: Adrià Costa

El ple del Parlament monogràfic sobre l'agricultura acabarà divendres amb resolucions que apunten a convertir el sector del camp en una estructura d'Estat. Així s'interpreten les resolucions acordades per CiU i ERC que demanen eliminar estructures espanyoles d'organització agrària i insten l'elaboració d'un paquet legislatiu per endreçar l'agricultura catalana.
 
En aquest sentit, CiU i ERC defensen "dissoldre les quatre cambres provincials i traspassar els seus béns i drets de la Fundació de la Pagesia de Catalunya". Així mateix impulsa la creació d'una "banca pública" que impulsi el crèdit agrari. Seguint aquesta premissa també destaquen la importància de bastir els "mecanismes que assegurin la transparència dels mercats".
 
Per altra banda, CiU, ERC i ICV instaran la comissió d'estudi sobre transgènics i la CUP presenta una resolució per prohibir-los al camp català. Els ecosocialistes, a més exigeixen que el termini d'un any s'elabori un Pla de Contractació Pública de Proximitat de Catalunya.