Breda acull l'impacte del noucentisme a les comarques gironines

Diversos experts ho debatran en unes jornades des del punt de vista cívic, social, cultural artístic o literari tot aquest cap de setmana

Redacció
03 de juny del 2014
Josep Aragay i teresa Solà l'any 1971
Josep Aragay i teresa Solà l'any 1971 | Museu Aragay
Josep Aragay, artista teòric del noucentisme, amb la seva esposa Teresa Solà l'any 1971 Foto: Museu Aragay

Els dies 6, 7 i 8 de juny, el Museu Municipal Josep Aragay acollirà les II Jornades Noucentistes de Breda, impulsades pel Museu Aragay, amb l'objectiu d'aprofundir i debatre quina fou la incidència del projecte noucentista a les comarques de Girona. Diferents experts analitzaran des del punt de vista cívic, social, cultural, artístic o literari en quin grau van arribar a casa nostra les inèrcies del bell ideal noucentista de la Catalunya-Ciutat. Les portes s'obriran divendres a 2/4 de 8 del vespre amb un acte protocali a càrrec de Jordi Iglesias, alcalde de Breda; Teresa Martorell, regidora de Cultura; i Xavier Castanyer, historiador de l'art que farà una conferència sota el títol "L'impacte del noucentisme a les comarques gironines. El cas Aragay".

El gruix de les jornades tindran lloc dissabte 7 de juny amb la participació de diversos experts que començarà amb una proposta d'interpretació sobre "les xarxes socials de la cultura a Catalunya", a càrrec de Joaquim M. Puigvert, professor de la Universitat de Girona. El matí seguirà amb l'"Arquitectura noucentista a l'Europa de 1915: antecedents i paral·lelismes d'algunes obres de Masó a Girona", amb Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó de Girona. També hi haurà una conferència sobre el "Noucentisme en mans d'altres" a càrrec de Francesc Fontbona, membre de l'Institut d'Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

La tarda de dissabte començarà amb "Poètiques amb estilet: a propòsit de dues antologies escolars", amb Josep Pujol i Coll, professor a l'Escola Superior de Música de Catalunya i escriptor. La conferència "Noucentisme al territori: «solitaris» a les terres de Girona" a càrrec de Narcís Figueras, professor de la Universitat Oberta de Catalunya.

Manuel Genovart

L'historiador bredenc, Andreu Pujol, encetarà les jornades el diumenge al matí 8 de juny amb la ponència "L'arquitectura escolar noucentista a les comarques de Girona", sobre la qual es basa la seva tesi doctoral.

Coincidint amb la clausura de les jornades, s'inaugurarà al centre cultural Els Forns de Breda l'exposició "Manuel Genovart, artista polifacètic", interessat per l'arqueologia, el col·leccionisme, la meteorologia i fou un dels pioners de la fotografia a Catalunya. Durant els anys vint, s'inst al·la a Breda per desenvolupar aquestes tasques i per poder pintar, la seva gran passió, compartida amb la seva esposa Dolors Callol. Arrela profundament en aquesta localitat i establí una estreta amistat amb l'artista noucentista Josep Aragay.

Després de la inauguració a càrrec de l'alcalde i la regidora de Cultura, hi haurà una visita guiada amb Mònica Tarré i Bernat Puigdollers, comissaris de l'exposició que es podrà visitar del 7 de juny al 27 de juliol de 2014.