Suport majoritari del Baix Montseny per sancionar les entitats financeres amb immobles desocupats

Els plens de Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i Vilalba Sasserra aproven una moció impulsada per la PAH | A Sant Pere de Vilamajor es desestima per estudiar-la amb més temps

Redacció
01 de febrer del 2014
Sessió plenària celebrada a Santa Maria de Palautordera Foto: Jordi Purtí

Satisfacció general de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) per l'acord a diversos plens municipals del Baix Montseny celebrats en el decurs d'aquesta setmana. Així, el dijous 30 de gener els ajuntaments de Sant celoni, Santa Maria de Palautordera, Sant Antoni de Vilamajor i Llinars del Vallès, tots quatre de colors polítics diferents, van aprovar per unanimitat una moció que insta a sancionar els immobles permanentment desocupats propietat d'entitats financeres i altres grans empreses.

La moció respon a una crida que fa la PAH amb l'objectiu d'aconseguir que els consistoris catalans apliquin mesures per evitar la desocupació permanent i premeditada d'immobles amb fins especulatius i de gestrificació. 

La Pah al ple de Palau Foto: Jordi Purtí  

El suport a l'objectiu de la PAH va començar a Vilalba Sasserra dimarts d'aquesta setmana. La sessió plenària d'Hostalric celebrada dilluns no va poder debatre la moció per indisposició del regidor que l'havia de defensar. A Breda també s'ha entrat per registre per ser plantejada en el proper ple que se celebri.

Ara, la PAH Baix Montseny espera que es creïn comissions de seguiment en els diferents municipis per poder sancionar les entitats financeres i que se'ls deixi
participar en les decisions que es prenguin.

la Pah Baix Montseny a Sant Celoni Foto: Jordi Purtí  

Representants de la PAH al ple de Sant Antoni de Vilamajor Foto: Pah Baix Montseny

La problemàtica de Sant Pere de Vilamajor

L'ordre del dia del ple municipal de Sant Pere de Vilamajor no tenia inclosa la moció, tot i que, segons diu la PAH i Àgora Vilamajor, s'havia lliurat deu dia abans de la celebració de la sessió plenària. Malgrat tot, el grup municipal ISP-ICV-E va decidir plantejar-la, però va ser desestimada per l'equip de govern (CiU, ERC-Reagrupament, PSC) i GISP a l'oposició. El motiu és que preferien estudiar-la amb més temps, fer les esmenes que consideressin oportunes i presentar-la en el proper ple.

Tant la PAH Baix Montseny com Àgora Vilamajor, com a impulsors de la moció, estan molt decebuts per l'actitud del govern i asseguren que es desentenen de properes mocions que es puguiin presentar "perquè la nostra ja ha estat rebutjada". Com a resultat, etziben en un comunicat, l’Ajuntament fa cas omís a les necessitats de les veïnes, prefereixen mirar cap a un altre costat mentre les famílies són desnonades, i mentre ens cobren a tots, "no volen aplicar una taxa als bancs que només acaparen habitatges fent la gent fora de casa per especular amb ells". En aquest sentit, representants de Procés Constituent Mogent, també ha lamentat la decisió del ple de Sant Pere de Vilamajor.

A dia d'avui, la moció, que demana multar les entitats bancàries amb pisos buits amb l'objectiu que l'habitatge a mans d'una banca rescatada amb diners públics torni a la població, ha estat aprovada en 35 municipis de tots els colors polítics, i es preveu que en els propers dies s'hi sumaran uns altres 65.


Intervenció de la PAH al ple de Sant Pere de Vilamajor Foto: Àgora Vilamajor