El pallasso Tortell Poltrona guanya el Premio Nacional de Circo 2013

El jurat destaca l'aportació al món del circ d'aquest il·lustre veí del Vallès Oriental, amb projectes com Pallassos sense fronteres o el Circ Cric de Sant Esteve de Palautordera

Redacció/EP
18 de novembre del 2013
Tortell Poltrona.
Tortell Poltrona.
Tortell Poltrona, en una imatge d'arxiu. Foto: ND 

Tortell Poltrona ha estat guardonat aquest dilluns amb el Premio Nacional de Circo corresponent al 2013, concedit pel ministeri de Cultura i Esport i dotat amb 30.000 euros. El jurat li ha concedit el premi "per la seva aportació al món circense a través d'una dilatada trajectòria", en què destaquen projectes desenvolupats conjuntament amb Montserrat Trías com la cofundació de Pallassos sense fronteres, la creació de Circ Cric i la intensa tasca de captació de nous públics per mitjà del programa Un dia al Circ Cric. Alhora, el jurat d'aquest guardó, que reconeix l'activitat d'entitats i professionals espanyols del circ tant a Espanya com a l'estranger, ha destacat "el seu constant i intel·ligent conjunció de formes clàssiques i modernes".

El pallasso de Sant esteve de Palautordera Tortell Poltrona, nom artístic de Jaume Mateu, va néixer a Barcelona el 1955 i va debutar als escenaris com a cantant còmic de la Gran Orquestra Veracruz (1974) per després dedicar la seva vida professional a ser pallasso, practicant i revalorant aquesta professió, cultivant i investigant els valors escènics i socials de la figura del pallasso. Va estrenar la seva carrera artística amb Claret Papiol, formant la parella de pallassos Germans Poltrona, i des del 1975 ha realitzat milers d'actuacions dins i fora del nostre país i des del 1978 ha format part de Festivals Internacionals de Teatre d'Europa i Amèrica.

Ha treballat amb il·lustres pallassos
A l'escenari ha treballat amb il·lustres pallassos com Charlie Rivel, Oleg Popov, i davant d'artistes com Joan Miró o Joan Brossa, així com també ha produït, dirigit i participat en diferents sèries de televisió com Els Pallassos, Poltrona Express, Frekuencia Pirata. Fundador del Circ Cric el 1981, és també el director i fundador del CRAC, Centre de Recerca de les Arts del Circ, (1995), director i fundador del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà, (1984-1986), ideòleg i fundador del Festival de Pallases d'Andorra, Fòrum de la Comicitat (2001), i fundador i president de l'ONG Pallassos sense Fronteres (1993).

Entre els seus nombrosos reconeixements destaca el Premi Festival de Clowns de Viena, Àustria, 1983; el Joanot de Teatre, Barcelona 1988; l'aconseguit en el Festival International Performance d'Acteur, Canes, França, 1993; la Medalla al Mèrit Cultural Palestí, Gaza, Palestina el 1984 per la seva tasca amb Pallassos sense Fronteres; el Premi de la Crítica Teatral de Barcelona temporada 95-96; el Premi Especial de Circ de la III Edició dels Premis Max, o el Premi Nacional de Cultura 2005 de la Generalitat.