CiU de Riells i Viabrea segueix amb la seva campanya contra el POUM

En una exposició pública amb assessorament tècnic torna a dir que les urbanitzacions hauran de pagar el 10% d'aprofitament

Redacció
23 de juliol del 2013
Josep Manel Tarrida i Carles Taberner en una imatge d'arxiu
Josep Manel Tarrida i Carles Taberner en una imatge d'arxiu | Jordi Purtí
Josep Manel Tarrida i Carles Taberner en una imatge d'arxiu Foto: Jordi Purtí

El grup municipal de CiU de l'Ajuntament de Riells i Viabrea expressant el seu rebuig al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que s'ha aprovat i ha començat una nova campanya informativa al municipi. Amb aquest ànim, aquest darrer cap de setmana va convovar els veïns del municipi per explicar quina és, al seu parer, la nova situació després de l'aprovació del text refós del POUM.  Per Josep Manel Tarrida, excalcalde i portaveu del grup municipal de CiU "el POUM és una eina necessària però es pot evitar castigar econòmicament a la ciutadania". En aquest sentit, recorda el recorregut, des de l’aprovació inicial a la provisional, passant pels actes públics organitzats per la coalició nacionalista i les 1.020 al·—legacions, fet "que va provocar
modificacions importants en el document".

El portaveu de CiU va explicar que mentre el document del POUM va estar a la Comissió d'Urbanisme de Girona, "no podíem fer res ja que el document  no estava en mans de l’ajuntament", amb l'objectiu de desmentir comentaris que mentre eren al govern no havien fet res per desenvolupar-lo. Tarrida justificar davant els veïns que quan la Comissió d'Urbanisme va retornar el POUM a l'Ajuntament de Riells el 8 de novembre de 2012 "el regidor socialista va deixar el govern municipal i va pactar amb ERC una moció de censura, per tal que no puguem modificar res i evitar que els afectats de les quatre urbanitzacions hagin de  pagar".

La Llei d'Urbanitzacions

Un dels punts més conflictius del POUM de Riells i Viabrea és el 10% d'aprofitament. Sempre segons CiU, amb la Llei d'Urbanitzacions a la mà "la reversió que pot fer un ajuntament cap a una urbanització del que ha recaptat pel 10% d’aprofitament mig, serà sempre que els propietaris hagin fet els deures, per tant haver pagat les obres de la urbanització i haver pagat el 10% d’aprofitament". Tarrida assegura que mai es pot fer un canvi de cromos i compensar un deute amb una suposada futura inversió ja que abans s'hauran de pagar i després, si l’ajuntament vol, ja invertirà a la urbanització.

Tot i deixar clar que a CiU els preocupa, per sobre de tot, les quantitats que els
propietaris de solars de les urbanitzacions hagin de pagar en concepte del 10%, va recordar que també els preocupa el desmesurat creixement urbanístic que planteja aquest POUM, "és una bestiesa", recordant les manifestacions que en el seu dia va fer el director general d’Urbanisme. Tarrida va explicar que "s’han desqualificat alguns sectors però no són suficients encara i s’hauria d’aconseguir majors espais comercials i industrials per a crear llocs de treball en el municipi". Va destacar també que no s’ha modificat la memòria econòmica en el càlcul de valors globals del municipi.

La campanya informativa de CiU també dedica un apartat al valor de mercat dels solars quantificat per ERC i PSC i que, segons aquest grup polític "estan molt per sobre dels reals, el que provoca que el cost del 10% sigui encara més perjudicial". Per això, el portaveu de CiU, referint-se a informes tècnics, insisteix que els propietaris de les quatre urbanitzacions no s'estalviaran el 10% d’aprofitament amb els valors que marca el POUM. Aquest extrem també el corroboren els seus assessors urbanístics i "és una llàstima per què s'hagués pogut evitar", lamenta Josep Manel Tarrida.

Gravació desapareguda

En la seva campanya informativa de CiU contra el POUM aprovat la coalició nacionalista de Riells i Viabrea fa un pas més i hi veuen actuacions poc clares. En aquest sentit, el que va ser regidor d'Urbanisme, Carles Taberner, explica que en una comissió política del POUM amb representació dels quatre grups municipals presents a l'Ajuntament, tant el tècnic redactor del POUM com l'advocada municipal van dir que "els veïns de Junior, Ordenació, Can Hosta i Fogueres hauran de pagar el 10%. Aquesta reunió va ser enregistrada i, curiosament, quan els hem demanat una còpia de la gravació ens diuen que s'ha fet malbé el so". Taberner assegura que en l'acta de la reunió tampoc es reflecteix el que es va dir i, per això s'han negat a firmar-la ja que "ens demostra que no es vol que la gent d’aquestes quatre urbanitzacions sàpiga la veritat amb que serà castigada econòmicament".


Arxivat a