Arbúcies aposta per les energies sostenibles

El municipi centralitza la calefacció dels equipaments esportius municipals en una caldera de biomassa

Redacció
23 de març del 2013
Image de la caldera central de biomassa de la zona esportiva d’Arbúcies
Image de la caldera central de biomassa de la zona esportiva d’Arbúcies | Aj. d\'Arbúcies
Image de la caldera central de biomassa de la zona esportiva d’Arbúcies Foto: Aj. d'Arbúcies

L’Ajuntament d’Arbúcies està fent les obres per substituir l’actual sistema de calefacció de gasoil que abasteix l’equipament municipal del Camp de futbol per connectar-lo a la caldera de biomassa que existeix al poliesportiu de Can Pons. Aquests dos equipaments estan separats per tres-cents metres i, es dóna el fet, que mentre el nou pavelló funciona amb energies renovables, la calefacció i les dutxes dels vestidors del camp encara anaven amb energies fòssils.

El principal objectiu és estalviar costos aprofitant, com a combustible energètic, una matèria primera com és la fusta residual dels boscos d’aquest municipi. L’ajuntament es gasta cada any més de quatre mil euros en gasoil i s’estima que amb l’ús de la biomassa forestal –unes onze tones d’estella a l’any amb un cost de 900 euros-, l’estalvi serà superior als 3.000 euros cada any. La inversió puja a 34.000 euros i s’ha pogut tirar endavant gràcies a la subvenció de 16.900 euros del Fons de Cooperació Econòmica i una altre de 9.000 euros del departament de Medi Ambient de la Diputació de Girona. L’ajuntament d’Arbúcies hi participa amb 9.000 euros més.

“Amb aquestes xifres la instal·lació s’amortitza en només tres anys, al mateix temps que evitem 300 quilos d’emissions de CO2 per cada litre de gasoil que deixem de cremar i a més a més donem feina a gent del poble”, afirma el regidor de Medi Ambient, Daniel Saborit. Aquesta nova instal·lació forma part de les accions previstes per aquest municipi en el Pla d’Acció per les Energies Sostenibles (PAES).