Entra en vigor la prohibició de fer foc en zones forestals

Estarà vigent fins al proper 15 d'octubre

Redacció
15 de març del 2013
Els GRAF en plena crema controlada al pla d'Anyella.
Els GRAF en plena crema controlada al pla d'Anyella. | CEINR
Des d'avui no es poden fer cremes controlades en zones forestalas. Foto: CEINR

Aquest divendres, 15 de març, ha entrat en vigor la prohibició d'encendre foc en zones forestals. Una regulació que estarà vigent fins al proper 15 d'octubre i que recull el decret 64/1995 que té com a objectiu establir mesures per prevenir els incendis forestals. La norma regula que en els terrenys forestals –poblats o no d'espècies arbòries-, i en la franja de 500 metres que els envolta, no es pot encendre foc.

En concret, no es poden cremar restes de poda, d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni tampoc marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d'Agricultura. En les àrees recreatives i d'acampada i en les parcel·les de les urbanitzacions, només es podrà fer foc si s'utilitzen barbacoes d'obra amb mataguspires.

El Departament d'Agricultura informa que també queda prohibit llançar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals o industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l'inici d'un foc, llançar coets, focs d'artifici o d'altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

L'any passat la sequera va fer avançar la prohibició d'avançar foc al 15 de febrer ja que el risc d'incendis era entre moderat i alt. Aquest any, en canvi, després de pluges i nevades el risc és baix a tot el Baix Montseny.